اگرچه اقدام آمریکا مبنی بر تحریم پتروشیمی را می توان تروریسم اقتصادی نامید اما تنوع بالا در سطح تولید ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرید از محصولات پتروشیمی باعث شده تا تحریم پتروشیمی ایران از آنچه به نظر می آید، سخت تر و پیچیده تر باشد.  برآوردها نشان می‌دهد علی رغم تحریم‌های یکجانبه صادرات محصولات پتروشیمی از پارس جنوبی در آبان ماه با رشدی 39 درصدی همراه بوده است.

سلام نو – سرویس اقتصادی: چند وقت پیش بود که آبه برای انتقال پیام ترامپ به رهبر انقلاب به تهران آمد. در همان روزها تحریم پتروشیمی ایران به عنوان یکی از پایه های اقتصاد ایران در دستور کار آمریکا قرار گرفت. تحریمی که البته نتیجه ای به همراه نداشت.

به گزارش سلام نو، تحریم پتروشیمی آن هم در شرایطی که آمریکایی ها در تلاش برای گرفتن جواب مثبت ایران برای مذاکره بودند به جای آنکه نشانگر حسن نیت احتمالی طرف آمریکایی داشته باشد این پیام را با خود به همراه داشت که قصد اصلی ایالات متحده مذاکره از موضع نابرابر است.

با این حال همان روزها هم بسیاری تحریم پتروشیمی را بر اقتصاد ایران بی اثر می دانستند چرا که مشخص بود در این بازار منحصر به فرد دست آمریکایی ها بسته است و بیشتر به منظور عملیات روانی این تحریم صورت گرفته است.

وضعیت ما در صنعت پتروشیمی به عنوان یکی از صنایع ارز آور و مادر در اقتصاد کشور وضعیت قابل قبولی بوده و است. وضعیت بازارهای جهانی هم به گونه ای است که حجم تولید محصولات پتروشیمی در داخل بالا است و به تبع آن وابستگی کشورهای متقاضی برای استفاده از محصولات پتروشیمی ایران بالا می رود.

اگرچه این اقدام آمریکا را می توان تروریسم اقتصادی نامید اما تنوع بالا در سطح تولید ۲۵۰ تا ۳۰۰ گرید از محصولات پتروشیمی باعث شده تا تحریم پتروشیمی ایران از آنچه به نظر می آید، سخت تر و پیچیده تر باشد.

قائم‌مقام انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی مدتی پیش در همین راستا گفت‌وگویی کرده بود و گفته بود:   با به روز شدن تکنولوژی بازارهای جدیدی شکل می‌گیرد که باعث گسترده‌تر شدن مقاصد خریدار می‌شود.

به نظر می رسد تحلیل‌ها مبنی بر بی اثر بودن و یا حداقل کم اثر بودن تحریم پتروشیمی درست بوده چرا که برآوردها نشان می‌دهد علی رغم تحریم‌های یکجانبه صادرات محصولات پتروشیمی از پارس جنوبی در آبان ماه با رشدی 39 درصدی همراه بوده است.

مدیرکل گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس با اشاره به صادرات  یک میلیون و ۶۲۶ هزار و ۴۵۸ تن محصول در آبان ماه از این منطقه به ایرنا گفته است: این محصولات متانول ، پروپان ، بوتان ، پلی اتیلن سبک و سنگین  ، آمونیاک ، گوگرد ، استایرن ، نفت خام و .... را شامل شد. این کالا ها به کشورهای چین ، امارات، کره جنوبی ، هند ، ژاپن ، هنگ هنگ ، اندونزی ، ترکیه ، مصر ، کویت و غیره ... صادر شده است..

نکته قابل توجهی که با آن می توان پاسخی برای چرایی بی تاثیر بودن تحریم های صنعت پتروشیمی یافت این است که در پتروشیمی رقابتی بودن این بازار اولویت مهمی است. به همین خاطر است که در برخی از محصولات تولیدی میزان تولید و مصرف جهانی برابر است که این عامل کاهش صادرات بازار را با بحران جدی رو به رو می‌سازد.

مقامات آمریکایی تحریم های حوزه پتروشیمی را اقدام ایالات متحده  برای وارد آوردن فشار بر اقتصاد ایران و خشکاندن منابع مالی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی توصیف کرده بودند. این در حالی است که شمار زیادی از تحلیلگران حتی وابستگان خبرگزاری رویترز که خط و ربطشان مشخص است در تحلیل این اتفاق بیش از همه به جنبه نمادین این کار توجه داشتند و به خوبی می دانستند که تحریم های پتروشیمی به لحاظ اقتصادی اثر اندکی بر ایران خواهد گذاشت.

به تعبیر بهزاد محمدی مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی پتروشیمی صنعتی تحریم‌پذیر نیست و تاب‌آوری بالایی دارد  اما باید خودمان را برای هر اتفاق و شرایطی آماده کنیم. فروش محصولات پتروشیمی در مقابل فروش نفت شرایط متفاوتی دارد و به‌عنوان نمونه همچون نفت مبادی مشخص صادراتی و نفتکش‌های عظیم قابل ردیابی ندارد.

خوشبختانه این امر که شرایط تحریم نتوانسته مشکلی در فروش صادراتی شرکت های پتروشیمی کشور ایجاد کند، صحت دارد. فارغ از مسائل ذکر شده یکی دیگر از دلایل این بی تاثیر بودن این است که این بار نخست نیست که ایران درگیر تحریم های این چنینی می شود.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***