سلام نو – سرویس اجتماعی: فرهاد خسروی و برادرش آزاد خسروی جدیدترین نام هایی هستند که از آنها به عنوان جان باختگان کولبری یاد می شود. دو برادری که مثل خیلی از همشهریانشان برای امرار معاش کولبر شده اند.
به گزارش سلام نو، فرهاد خسروی نوجوانی که تنها 14 سال داشت به همراه برادرش از سر ناگزیری به کولبری روی آوردند. اخیرا جسد یخ زده او در گردنه تته کردستان یخ زده است. سه روز جست و جو برای یافتن کودک کولبر نتیجه نداد و دست آخر جسد بی جان فرهاد خسروی پیش از آنکه به مریوان برسد پیدا شد. در روز اول هم پیکر آزاد برادر بزرگتر فرهاد خسروی در زیر برف پیدا شده بود. وقتی جسد او را پیدا کردند مردم مریوان با نشان دادن تکه نانی فریاد میزدند: بهخاطر نان...
اگر چه داستان اندوهناک فرهاد خسروی به خاطر سن و سال کمش مورد توجه بسیاری از مردم به ویژه کاربران فضای مجازی قرار گرفت اما بار نخست نیست که اتفاقاتی از این دست جامعه را جریحه دار می کند. سال ها است که کولبران این شغل غیررسمی و پرمشقت را از سر ناچاری و برای یافتن یک لقمه نان انتخاب کرده اند. شهرهای مرزی در کشور ما برخلاف بسیاری از کشورهای دنیا محرومیت زیادی دارند.
بخش عمدهای از مردم شهرهای مرزی برای گذراندن زندگی خود و برای آنکه حداقل معیشت خانواده شان را بتوانند تامین کنند شغلی را انتخاب کردهاند که از آغاز تا پایان انجام آن، با تهدیدهای زیادی رو به رو هستند. خیلی از آنها وقتی کولبری را انتخاب می کنند می دانند ممکن است روزی به راه های پرپیچ و خم و صعب العبور بزنند و هیچ گاه امکان بازگشتن به خانه را نداشته باشند.
طبق اعلام مرکز آمار آذربایجان غربی، کرمانشاه، کردستان و سیستانوبلوچستان یعنی استانهایی که مشمول آییننامه جدید مبادلههای مرزی و صدور کارت مرزنشینی هستند، همچنان بالاترین نرخ بیکاری را در کشور دارند. اتفاقی که جمعیت زیادی از اهالی این استانها را ناچار به فعالیتهایی میکند که حالا قاچاق محسوب میشوند.
ماجرای فرهاد خسروی 14 ساله و برادرش آزاد که 24 سال داشت ناراحتی بسیاری از مردم را به همراه داشته است. خیلی از ما تا همین چند سال پیش نمی دانستیم معنای واژه کولبر چیست اما افزایش فزاینده تعداد کولبران باعث شده تا ما بیشتر اخبار کولبران به گوشمان بخورد. اخباری که غالبا مربوط به رنج و درد این قشر است.
فاتح ارژنگ از نزدیکان و خویشاوندان فرهاد و آزاد خسروی و دهیار روستای نی به رویداد۲۴ گفته است: روز ۲۶ آذر، ۵ نفر از اهالی روستای نی راهی گردنه تته شدند تا بارهایشان را به مقصد برسانند، این گردنه مسیری سخت است که در منطقه اورامانات در منطقه صفر مرزی و حدفاصل حلبچه و مریوان قرار گرفته است. این گردنه در ۶ ماه سال همیشه کولاک و برف است.
به گفته او بیش از ۵۰ درصد مردم این مناطق کولبر هستند و روزی خود را از این راه به دست میآورند. بخش هایی از روایت دهیار روستای نی داغ حاصل از جان باختن این دو برادر را بیشتر می کند. او اظهار کرده است: پدر و مادر این دو نوجوان یعنی آزاد خسروی و فرهاد خسروی معلول بوده و تحت پوشش بهزیستی قرار دارند پدر دارای معلولیت جسمی و ذهنی و مادر دارای معلولیت ذهنی است. این دو برادر هم برای امرار معاش و توان ادامه تحصیل شروع به کولبری کردند.
هر سال تعداد قابل توجهی از کولبران جان خود را به خاطر تامین حداقلی معیشت خانواده شان از دست می دهند. با این حال واقعیت تلخی است که این قشر از جامعه چاره ای جز کولبری ندارند.