سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر | مرتضی کوه مسکن : فیلم سینمایی «جاندار» ساخته مشترک حسین امیری دوماری و پدرام پورامیری و تهیه کنندگی کامران مجیدی که برای اولینبار در سی و هفتمین جشنواره فیلم فجر به نمایش درآمد و توانسته بود در همان سال نامزد بهترین فیلم در بخش نگاه نو جشنواره فیلم فجر شود.
«جان دار» به عنوان اولین اثر بلند سینمایی حسین امیری دوماری و پدرام پور امیری اثر قابل توجه ای است و با بهره گیری از یک فیلمنامه جذاب که به قلم حسین امیری دوماری و پدرام پور امیری و محمد داوودی به نگارش در آمده است، مخاطب فیلم را تا انتها به تماشای فیلم بنشاند.
فیلمی که یک داستان مشخص دارد و به خوبی روایت می شود، سوسپانس فیلم پیرامون دو وضعیت انتقام و خشونت شکل گرفته و المان های فرهنگ ایرانی همچون غیرت و آبروداری با داستان چنان درهم تنیده میشود که همذات پنداری بینندهای که درگیر موضوع قصاص و قتل نیست هم به خوبی برمی انگیزاند.
خطر اسپویل داستان
«جاندار»، قصه یک خانواده خوشبخت و پرجمعیت است که شب مراسم عقدکنان دخترشان اسماء با بازی باران کوثری است که درگیر نرسیدن شام عروسی از رستوران هستند که ناگهان مسعود با بازی علیرضا مهران برادر خواستگار قبلی اسماء، یعنی یاسر با بازی جواد عزتی، با چند نفر دیگر، سر میرسند و با خانواده عروس درگیر میشوند، مسعود برادر یاسر در این درگیری به قتل می رسد قتل اتفاق میافتد و سرنوشت این دو خانواده به هم گره میخورد.
جلال برادر اسماء با بازی محمدعلی محمدی که در این درگیری مسعود را به قتل رسانده از صحنه فرار می کند و با تصمیم نعیم با بازی حامد بهداد تصمیم به صحنه سازی قتل به دفاع مشروع می نماید و توسط نعیم مورد حمله قرار می گیرد، اما در روز دادگاه خودش اعتراف به قتل می کند و قتل مسعود را به گردن می گیرد، خانواده که سعی در جلب رضایت سهیلا همسر مسعود با بازی گیتی قاسمی به عنوان قیم اصلی فرزند مسعود دارند، ناگهان یاسر از راه می رسد و سرپرستی بچه را به عهده می گیرد و از موقعیت پیشآمده استفاده میکند و تنها شرط اعلام رضایت را منوط به جدایی اسماء از همسرش و ازدواج با او میگذارد، شرایط از قبل هم پیچیدهتر میشود، اما این پایان کار نیست، مصیبت وقتی سنگینتر میشود که معلوم میشود اسماء باردار است و برای تن دردادن بهشرط یاسر، باید بچهاش را سقط کند.
ثریا مادر جلال با بازی فاطمه معتمد آریا بر دو راهی انتخاب فرزند و طلاق فرزند خوانده خود اسماء دارد که بیشتر سعی در راضی کردن او و جلب رضایت یاسر و در مقابل اما رحمان با بازی مسعود کرامتی که پدرجلال و اسماء است سعی در آرام کردن فضا و گرفتن رضایت از خانواده مقتول دارد.
وحید با بازی علی شادمان نیز که از اتفاق پیش آمده ناراحت است سعی بر این دارد که خواهر خود را از این مهلکه نجات دهد، او از سعید ( شوهر اسماء ) با بازی امیر احمد قزوینی می خواهد که دست خواهرش را بگیرد و بر سر خانه و زندگی خود روند و ...
فیلمنامه «جاندار»، قصهای جذاب و سوژه نابی را در مورد قصاص روایت میکند و لایههای زیرین زیادی دارد، اما در بسط قصه و به سرانجام رساندن شخصیت ها بهشدت ناتوان است.
فیلمنامه «جاندار» کاراکترهای زیادی را در طول فیلم به نمایش میگذارد که گاهاً این کاراکتر ها در بعضی از سکانس ها خام هستند، و به طور کلی ضعف اصلی فیلم جاندار را می توان در همین ناپختگی بعضی از کاراکترها عنوان کرد.
بیشتر بخوانید :
نقد فیلم «مطرب» / فیلم مطرب یک فیلم تمام عیار از سینمای فیلم فارسی است
در واقع کارگردانان و نویسندگان خواسته اند در فرصت کم به موضوعات مختلفی بپردازند و با بسط و شاخ برگ دادن به قصه سعی بر پیچیدگی بیشتر داستان داشتند که هر چند به نوبه خود در این امر موفق بوده اند اما برای تولید یک اثر سینمایی کارگردان با محدودیت زمانی مواجه است و نباید خیلی تماشاگر را خسته کند و در این فیلم نیز حس می شود از قسمت میانی به بعد دیگر سعی بر این است که گره گشایی سریع و بدون منطق روایی به خورد مخاطب برسد و قصه را با سرعت بیشتری به پایان ببرند.
این شاخ و برگ های بیش از حد و کنش های متعدد داستان شاید برای تولید سریال های تلویزیونی موثر واقع شود اما برای یک اثر سینمایی در واقع همانند قدم زدن بر لبه ی پرتگاه است، هرچند مجدد باید ذکر کرد که به عنوان اثر اول بلند سینمایی حسین امیری دوماری و پدرام پور امیری اثر بسیار قابل توجه ای محسوب می شود.
شروع فیلم همانند بسیاری از فیلم های حادثه محور امریکایی با فضای بسیار زیبا و شاد شروع میشود و با یک شوک که کل داستان را تحت الشعاع قرار میدهد، ادامه پیدا میکند.
حسین امیری دوماری و پدرام پور امیری پیش از این فعالیت هایی را در زمینه فیلم کوتاه داشته اند و ساخت فیلم های کوتاهی نظیر «نسبت خونی» و ... را در کارنامه هنری خود داشتند و با تولید چند اثر کوتاه به یک فکر مشترکی در کارگردانی رسیده اند و هر چند که قصه فیلم سینمایی «جاندار» گل درشت تر از کارگردانی آن است، اما از کارگردانی خوب کارگردانان این اثر نیز نباید غافل شد.
نقد فیلم «هزار تو» / کپی برداری نادرست از سینمای فرهادی
جزء حسین امیری دوماری و پدرام پور امیری، محمد داوودی نیز در گروه نویسندگان این اثر سینمایی حضور داشته است، وی که در کارنامه کاری خود نگارش فیلمنامه هایی نظیر : قصر شیرین، فراموشی و ... را بر عهده داشته است.
این سه نویسنده علاوه بر جان دار نگارش فیلمنامه «ما همه با هستیم» به کارگردانی کمال تبریزی و تهیه کنندگی رضا میرکریمی را نیز بر عهده داشته اند.
کامران مجیدی تهیه کننده فیلم نیز پیش از این تهیه کنندگی فیلم های لاک قرمز، زرد و ... را بر عهده داشته است.
مهمترین نقطهی قوت فیلم بدون شک بازیهای بسیار روان و تاثیرگذار و مخصوصا بازی گرفتن کارگردان از بازیگرهاست و همانطور که گفته شد فیلم سینمایی «جاندار» از ترکیب بازیگران خوبی برخوردار است و همین یکی از محاسن این اثر سینمایی محسوب می شود، انتخاب های درست بازیگران و بازیگردانی درست در راستای کمک به فیلمنامه به شدت در این فیلم مشهود است.
فاطمه معتمد آریا در نقش ثریا به خوبی از عهده نقشش برآمده، وی که بازی اش بارها مورد توجه و ستایش قرار گرفته است در فیلم جاندار نیز بازی ماندگاری را خلق کرده و در نقش مادری که پسرش در پای چوبه دار انتظار مرگ را می کشد به خوبی به ایفای نقش پرداخته است.
حامد بهداد که در این اواخر گزیده کار شده است نیز در نقش نعیم به خوبی از پس نقش خود برآمده و نقش بسیار باورپذیری را به مخاطب عرضه می کند.
جواد عزتی بازیگری که هرگاه در نقشهای غیر کمدی بازی کرده، ثابت نموده بازیگر توانایی است که میتواند طیف گستردهای از شخصیتها را نمایش دهد نیز بازی قابل قبولی از خود را به مخاطبان عرضه کرده است و با آنکه شخصیت یاسر آن طور که باید و شاید مورد پرداخت درستی قرار نگرفته است، اما بی شک بهترین بازی را در این فیلم جواد عزتی از خود به نمایش گذاشته است.
مسعود کرامتی در نقش رحمان نیز همانند سایر بازیگران در نقش پدر مستاصلی که بین قصاص یکی از فرزندان خود و طلاق دیگر فرزند خود بر سر دو راهی مانده است توانسته نمره قبولی را بگیرد هرچند که جنس بازی وی با کارهای قبلی این بازیگر تفاوت آنچنانی ندارد.
باران کوثری در نقش اسماء نیز در فیلم «جاندار» توانمندی خود در عرصه بازیگری را به رخ دیگر بازیگران سینما می کشد و نقش زنی که باید از بین همسر، برادر، فرزند خود یکی را انتخاب نماید به خوبی به ایفای نقش پرداخته است و بازی مقبولی و باور پذیری را از خود به نمایش گذاشته است.
علی شادمان نیز در نقش برادر کوچک خانواده در کنار سایر بازیگران فیلم از قبیل گیتی قاسمی، علیرضا مهران و ... به خوبی از عهده نقش خود برآمده است.
دو بازیگری که آنطور باید و شاید نتوانسته اند نمره قبولی بگیرند بازیگر های نقش جلال و سعید هستند و بازی آنها در کنار بازی خوب سایر بازیگران چهره سطحی و اگزجره دیده می شود، جلال با بازی محمد علی محمدی اصلاً انتخاب درستی برای این نقش نبود و بیش تر شبیه به قامت یک مجری درجه چندم تلویزیونی شبیه است تا یک بازیگری که ناخواسته مرتکب قتل شده است و در کنار او سعید نیز با بازی امیر احمد قزوینی اصلاً بازی قابل باوری را از خود به نمایش نگذاشته است، آن غیرت و آن عصبانیت های موجود در بعضی از سکانس بسیار تصنعی است و شاید حتی موجب خنده تماشاگر نیز شود.
نقد فیلم «چشم و گوش بسته» / چرخش ۱۸۰ درجه کارگردان «چشم و گوش بسته»
«جاندار»
کارگردان : حسین امیری دوماری و پدرام پورامیری
تهیهکننده : کامران مجیدی
نویسنده : حسین امیری دوماری، پدرام پور امیری، محمد داوودی
بازیگران : فاطمه معتمدآریا، حامد بهداد، باران کوثری، مسعود کرامتی، علی شادمان، گیتی قاسمی، محمدعلی محمدی، امیراحمد قزوینی، جواد عزتی و ...
موسیقی : امیر توسلی
فیلمبرداری : هومن بهمنش
تدوین : بهرام دهقانی
توزیعکننده : نیکان فیلم
تاریخهای انتشار : ۲۰ آذر ۱۳۹۸
تیزر فیلم سینمایی «جاندار»