ورود اولین دوربین فیلم‌برداری به ایران در زمان سلطنت مظفرالدین‌شاه در سال ۱۲۷۹ را می توان آغازگر تاریخ سینمای ایران دانست و به مناسبت ۱۲۰ سالگی سینما به سراغ فیلم های توقیف شده پس از انقلاب رفتیم و در ادامه به بررسی این فیلم ها خواهیم پرداخت، از فیلم چریکه تارا ساخته بهرام بضایی که اولین فیلم توقیفی پس از انقلاب است گرفته تا فیلم خانه پدری ساخته کیانوش عیاری که چند روز پیش به دلیل وجود صحنه های خشن با مشکلاتی در اکران روبرو شد و پس از یک هفته از اکران، به دستور دادستانی توقیف شد.

سلام نو - سرویس فرهنگ و هنر: قصه توقیف فیلم های سینمایی قدمتی طولانی در تاریخ سینمای ایران دارد و قوانین سخت گیرانه ای چه پیش از انقلاب و چه پس از انقلاب برای اکران فیلم ها وضع شده است، اولین قانون مدون آثار سینمایی به ۹۰ سال پیش و سال ۱۳۰۹ باز می گردد که به صورت کلی فیلم ها با تایید بلدیه آن زمان اجازه اکران می یافتند.

قضیه توقیف فیلم قاعده مشخصی ندارد و حتی بعضی از فیلم با رعایت موازین و خط قرمزهای سینما دچار این مشکلات شده اند و در ۴ دهه گذشته از انقلاب فیلم های زیادی با داشتن پروانه ساخت و پروانه نمایش به طرق گوناگون و توسط ارگان های مختلفی و به شیوه های متفاوتی از قبیل به پایین کشیدن فیلم از پرده، سانسور و یا تحریم که توسط ارگان های مختلف دچار مشکلات توقیف شدند، از حوزه هنری که مکانی برای کمک به هنرمندان است این توانایی را دارد که فیلم هایی خاصی را تحریم کند و اجازه نمایش به آن فیلم ها در سینماهای خود ندهد تا دادستانی و تشکل های موجود از قبیل انصار حذب الله و ...

گاهاً بعضی از فیلم ها پس از چند از سال از توقیف و برطرف کردن مشکلات و سانسور و حذف سکانس هایی از فیلم مجدد اکران عمومی شده اند، در ادامه به بررسی و معرفی فیلم های توقیف شده پس از انقلاب خواهیم پرداخت.

بیشتر بخوانید :

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه اول

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه دوم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه سوم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه چهارم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه پنجم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه ششم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه هفتم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه هشتم

تاریخچه فیلم های توقیف شده سینمای ایران / صد سال سینما صد فیلم توقیفی / مجموعه نهم

۹۱- لرد

سال تولید : ۱۳۹۵

کارگردان : محمد رسول‌اف

بازیگران‌ :‌ باران کوثری، نوید محمدزاده، رضا بهبودی، بهرام افشاری، . محمد کارت و ...

توضیحات :

لِرد به معنی دُرد شراب یا ته نشستِ شراب یا گاهی دیگر مایعات است، این فیلم ششمین فیلم سینمایی محمد رسول‌اف است و از تولیدات رسمی سینمای ایران، زمستان ۱۳۹۵ با دریافت پروانه ساخت، مقابل دوربین رفت، اما از سی و پنجمین جشنواره فیلم فجر کنار گذاشته شد، لرد توانست در هفتادمین جشنواره فیلم کن جایزه اصلی بخش نوعی نگاه را به دست آورد.

خلاصه داستان :

رضا با دوری جستن از شهر، در مزرعه خود مشغول به کار است. او به همراه خانواده در دامن طبیعت زندگی آرامی دارد، اداره مزرعه با مشکلاتی روبرو شده‌است، رضا می‌کوشد این مشکلات را با دوری از زنجیره روابط فاسد محلی پشت سر بگذارد و ...

۹۲- رحمان ۱۴۰۰

سال تولید : ۱۳۹۷

کارگردان : منوچهر هادی

بازیگران‌ :‌ محمدرضا گلزار، سعید آقاخانی، یکتا ناصر، بهرام افشاری، ساره بیات، غلامرضا نیکخواه، مهران مدیری و ...

فیلمبرداری این فیلم از اوایل مرداد ۱۳۹۷ شروع و در مهر ماه ۱۳۹۷ به پایان رسید، این فیلم در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۹۷ در سینماهای ایران اکران شده‌ و پس از چند هفته از اکران فیلم طبق بررسی‌های صورت گرفته معلوم شد که نسخهٔ درحال اکران، نسخهٔ اصلاح‌شدهٔ فیلم نیست و اکران فیلم در سراسر کشور متوقف شد و هم‌ اکنون چهارمین فیلم پرفروش‌ تاریخ سینمای ایران می‌باشد.

پس از اکران فیلم رحمان ۱۴۰۰ و فروش بسیار آن، مشخص شد که در برخی سینماها نسخهٔ اصلاح‌نشدهٔ فیلم روی پردهٔ نمایش قرار دادند؛ به‌همین دلیل، اکران این فیلم در تاریخ ۲۴ فروردین ۱۳۹۸ در سراسر کشور متوقف شد.

رحمان با بازی سعید آقاخانی آبدارچی یک شرکت است و پزشک به او اعلام کرده است که به‌زودی از دنیا خواهد رفت، از این‌جهت رحمان فکری به سرش می‌زند تا از مرگ خود برای خانواده‌اش سودی حاصل کند؛ امّا همیشه با بدشانسی روبه‌رو می‌شود. او با دوستش انوش با بازی بهرام افشاری نقشه‌هایی طراحی می‌کنند که اشکان با بازی محمدرضا گلزار پسر رئیس شرکت، بلایی سر رحمان بیاورد که خانوادهٔ رحمان با پول دیه، زندگی خوبی داشته باشند و ...

۹۳- سه رخ

کارگردان : جعفر پناهی

بازیگران‌ :‌ جعفر پناهی، بهناز جعفری، مرضیه رضایی، مائده ارتقایی و ...

این فیلم موفق شد در هفتاد و یکمین جشنواره بین‌المللی فیلم کن، نخل طلایی بهترین فیلمنامه را برای جعفر پناهی به ارمغان بیاورد، همچنین روز ۱۳ مهرماه ۱۳۹۷، هیئت داوران پنجاه و پنجمین دوره جشنواره‌های فیلم پرتقال طلایی آنتالیا و هامبورگ، به ترتیب پرتقال طلایی بهترین فیلم و جایزه داگلاس سیرک را به جعفر پناهی اهدا کردند، سومین دوره جشنواره فیلم سلیمانیه نیز در مراسم افتتاحیه، برای فیلم سه رخ یک جایزه افتخاری را به جعفر پناهی اختصاص داد و در مراسم اختتامیه نیز، سه رخ به عنوان بهترین فیلم جشنواره شناخته شد.

بهناز جعفری بازیگر مشهور با دیدن ویدئو دختری شهرستانی آشفته می‌شود، خانواده دختر او را تحت فشار گذاشته‌اند تا تحصیلاتش در دانشکده هنر تهران را رها کند، بهناز صحنه فیلمبرداری خود را ترک می‌کند و سراغ جعفر پناهی فیلم‌ساز میرود تا در حل مشکل دخترک او را راهنمایی کند، آن دو با اتومبیل به سمت روستایی در شمال غرب کشور که زادگاه دختر است می‌روند و در آنجا محو مهمان‌نوازی مردمان بومی آن روستای کوهستانی می‌شوند اما به زودی در می‌یابند سخاوت و مهمان‌نوازی این مردم به اندازه حرمت گذاشتن به سنت‌ها برای آنها با اهمیت است.

فیلم های دیگری نظیر «پرده بسته» ساخته جعفر پناهی در سال ۱۳۹۲، «نزدیکتر از آشنا» ساخته رضا سرکانیان در سال ۱۳۸۹، «خستگی» ساخته بهمن معتمدیان در سال ۱۳۸۷، «سکوت میان دو فکر» ساخته بابک پیامی در سال ۱۳۸۲، «زیر آب» ساخته سپیده فارسی در سال ۱۳۸۸ و ... جز صد فیلم توقیف شده بعد از انقلاب است که به دلیل نبود اطلاعات کاملی از این فلیم ها در مطلب گنجانده نشده است.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***