سلام نو – سرویس اقتصادی: کشور ما در یک اقلیم خشک و نیمهخشک قرار دارد و ۶۰ درصد آن نیمهخشک و ۵۰ درصد بیابانی است.اگرچه بارندگی های نسبتا خوبی که از سال گذشته تاکنون در کشور وجود داشته بسیاری از نقاط را سیراب کرده اما همچنان سایه بحران بی آبی در بخش های قابل توجهی از کشور به ویژه پایتخت مساله ای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد.
به گزارش سلام نو، این بی آبی در حالی یک چالش جدی برای شهروندان تهرانی است که وضعیت چاه های تهران مناسب نیست و از سوی دیگر آمار و ارقام نشان از آن دارد که تهرانی ها بیش از حد معمول آب مصرف می کنند که یکی از دلایل مهم آن را می توان ضعف ما در آموزش دانست.
بر این اساس مردم شهر تهران در قیاس با باقی شهرهای کشور ۲۰معادل درصد و نسبت به بعضی از شهرهای کشورهای اروپایی نزدیک به ۳۰ درصد بیشتر آب شرب مصرف میکنند. بر همین اساس هزینه تمام شده هر مترمکعب آب شرب در تهران ۲,۵۰۰ تومان است این در حالی است که به ازای هر مترمکعب ۶۰۰ تومان از مشترکین دریافت میشود.
عمق ماجرا زمانی درک می شود که 50 درصد از آب شرب را منابع زیرزمینی تامین می کند. مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب تهران در گفت و گو با ایسنا اظهار کرده است: منابع زیرزمینی آب تهران در دشتهای ممنوعه و ممنوعه بحرانی قرار دارند و با توجه به اینکه حدود ۵۰ سال است که پمپاژ میشوند، همه آنها در روزهای پایانی عمر خود قرار دارند.
به گفته او بارندگیهای خوب دو سه سال اخیر به هیچ عنوان تهران را از بحران آبی خارج نکرده است؛ با این وجود او تاکید کرده اگر فرض بر این باشد که از بحران خارج شدهایم باز هم تفاوتی ندارد چرا که این موضوع باعث شده است مصرف آب در تهران بالا برود؛ بهطوری که هر سال این موقع مصرف آب در شهر تهران زیر سه میلیون مترمکعب بود، درحالی که میزان مصرف امسال همواره بیش از سه میلیون مترمکعب است.
واقعیت این است که وضعیت چاه های تهران اصلا خوب نیست. با دو سال بارندگی نباید انتظار داشت وضعیت بحران آب مطلوب شود. با این حال قطع به یقین بارندگی روی منابع آب سطحی و سدها تاثیر خوبی داشته و بخشی از آب که از منابع آب سطحی تامین میشود.
وضعیت منابع آبی تهران امسال هم با کاهش مواجه بوده است. آن طور که کارشناسان حوزه آب می گویند متوسط نیاز آب شرب شهر تهران، یک میلیارد و ۱۰۰ میلیون مترمکعب برنامهریزی میشود که با توجه به وضعیت آب و هوا، بارش، ذخیره برفی و منابع آب زیرزمینی، بخشی از این نیاز از منابع آبی سطحی (سدهای پنجگانه تهران) و بخشی دیگر از منابع آب زیرزمینی تأمین میشود.
طرحهای تأمین آب تهران در دراز مدت از جمله مسائل مهم و اولویت داری است که متاسفانه مقامات مسئول هیچ توجهی به آن ندارند. سیدحسن رضوی، مدیرعامل شرکت آب منطقهای تهران هم در همین راستا انتقاد تند و تیزی به نمایندگان مجلس کرده بود چرا که به گفته اونمایندگان شهر تهران حتی به او وقت ملاقات هم برای صحبت در این باره نداده اند.
احتمالا تا ده دوازده سال آینده افزایش 2 میلیونی جمعیت تهران در پیش باشد. بر اساس پیش بینی ها سال ۱۴۱۰، ۵۸۰ هزار نفر به جمعیت پردیس، یک میلیون نفر به منطقه ۲۲ تهران و ۵۰۰ هزار نفر در حواشی تهران به جمعیت پایتخت اضافه می شود. افزایش جمعیتی که از همین حالا زنگ خطر برای آینده آبی تهران را به صدا در می آورد.