آیا می دانستید طوطی ها هیچ گاه غذای خود را کامل نمی خورند و مقدار زیادی از آن را دور می اندازند؟
اما چرا این اتفاق رخ می دهد؟ چه چیزی باعث می شود طوطی ها چنین رفتاری داشته باشند؟ اکنون به بررسی دلایل احتمالی این رفتار می پردازیم.
این رفتار در بین تمام انواع گونه های طوطی در طبیعت رایج است و برخی دانشمندان فکر می کنند باید عمدی باشد.
فرقی ندارد که چه نوع غذای خوشمزه و مغذی به طوطی داده شود، به هر حال نیمی از آن را روی زمین می ریزند و به دیوارها می چسبانند. طبق مطالعات در گزارش های علمی، طوطی های وحشی در سراسر جهان نیز مواد غذایی را هدر می دهند و این یک عادت غیرمعمول و گیج کننده در قلمرو حیوانات است زیرا همواره جمع آوری بیشترین آذوقه به معنای حفظ بقا است.
طوطی ها بعضی اوقات قبل از اینکه غذا را دور بیندازند، تنها یک یا دو گاز از آن می خورند. در برخی مواقع ، فقط غذا را می شکنند و سپس دور می اندازند. گروهی از متخصصان دلیل این رفتار را طی چندین سال در طبیعت بررسی کردند. این تحقیق بر روی 103 گونه در 17 کشور انجام شد که این طوطی ها شامل 30 درصد از انواع معروف و شناخته شده بودند.
تمام انواع طوطی ها از ماکاو آبی و زرد آمریکای جنوبی گرفته تا کاکوتو هلالی گوگرد استرالیا غذا را هدر می دادند. در بعضی موارد یک طوطی 80 درصد از غذای خود را بیرون می انداخت.
به گفته ی دکتر سباستین ما می دانستیم طوطی ها مقدار زیادی غذا هدر خواهند داد ولی میزان غذایی که دور ریخته شد بسیار فراتر از حد انتظارمان بود.
این داده ها الگوهایی به دست آورد. طوطی ها میوه های نارس را بیشتر از میوه های رسیده رها می کنند و دور می اندازند و در فصل تولیدمثل و هنگام پرورش جوجه هایشان، بیشتر مراقب غذا هستند و کمتر هدر می دهند. اما عوامل دیگر همچون اندازه پرنده، تعداد پرندگان دیگر در اطراف، وجود یا عدم وجود انگل در میوه اهمیت چندانی نداشتند.
آن ها این کار را در هر شرایطی انجام می دهند که بسیار عجیب است. برای مثال حتی پرندگانی که برای مدتی گرسنه بودند نیز فقط مقدار کمی از غذای خود را میخوردند و باقی را رها می کردند. این هدررفت توسط طوطی ها ممکن است برای دیگر اعضای اکوسیستم پرندگان سودمند باشد.
محققان دریافتند 86 نوع حیوان از مورچه ها گرفته تا گورخر و گاو،از غذاهایی که طوطی ها رها می کنند تغذیه می کنند.
اما چرا طوطی ها این کار را انجام می دهند؟
بهترین حدس این است که طوطی ها از قبل برای این کار برنامه ریزی می کنند. همانگونه که انسان ها درختان را هرس می کنند تا کیفیت میوه ها بهتر شود بنابراین شاید پرندگان نیز مشغول انجام چنین کاری باشند. آن ها درختان را هرس میکنند تا بعدها میوه های شیرین تر و بزرگ تری به دست آورند.
محققان امیدوارند با مطالعات بیشتر فرضیه خود را آزمایش کنند. در این میان افرادی مانند دکتر گوپتا می خواهند غذاهای جدید و راهکارهای جدیدی را امتحان کنند که احتمالاً بیهوده است.