مدیر کل بانک مرکزی روز گذشته در نشستی از کوره در رفت و خطاب به خودروسازان گفت: سوال این جا است که این خودروسازی فشل تا چه زمانی باید به همین شکل ادامه پیدا کند؟ پاسخ آقای همتی البته ساده و روشن است. تا زمانی که با مافیای خودرو مقابله نشود این خودروسازی فشل به همین منوال ادامه خواهد داشت.

سلام نو – سرویس اقتصادی: خودروسازی در کشور ما در طی این سالها به جای اینکه مسیر پیشرفت را طی کند روز به روز متقاضیان خودرو در کشور را ناامید کرده است. ناامیدی که به طور حتم ریشه زیادی در جولان مافیای خودرو دارد.

به گزارش سلام نو، روز گذشته عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در نشست هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی ایران به انتقاد تند و تیزی نسبت به خودروسازان پرداخت. او با بیان اینکه چرا در شرایط سخت اقتصادی بایستی به آن بخش هایی که نتوانستند به قول‌های خود عمل کنند نقدیندگی اختصاص داد، گفت: خودروسازان در طول سال های گذشته بارها نقدیندگی جدید دریافت کردند اما نه تنها بهبودی در عملکردشان به وجود نیامده که حتی از انجام تعهداتشان نیز ناتوان بودند.

همتی افزود: با این وجود من سال گذشته اعلام کردم که چهار هزار میلیارد تومان نقدیندگی ریالی و ۸۴۴ میلیون یورو نقدیندگی ارزی در اختیار خودروسازان قرار خواهیم داد تنها با این شرط که پس از یک سال تعهد بدهند که این مبلغ را پس می‌دهند اما در عمل هیچ یک از آنها این تعهد را قبول نکردند و سوال این جا است که این خودروسازی فشل تا چه زمانی باید به همین شکل ادامه پیدا کند.

پاسخ آقای همتی ساده و روشن است. تا زمانی که با مافیای خودرو مقابله نشود این خودروسازی فشل به همین منوال ادامه خواهد داشت. همین چند هفته پیش بود که بهرام پارسایی، نماینده شیراز از یکی از اسفبارترین کارهای این مافیا پرده برداشت. او گفته بود تنها برای طراحی صندوق عقب پژو 206 مبلغ 250 میلیون دلار هزینه شده است. این عدد آن قدر شگفت آور است که بسیاری ممکن است آن را باور نکنند.

عددی که پارسایی، نماینده اصلاح طلب مجلس ذکر کرده با احتساب قیمت دلار امروز چیزی نزدیک به 3000 میلیارد تومان است. با این رقم در آن زمان به جای طراحی یک صندوق عقب ماشین نه چندان فوق العاده می شد خط تولید یک ماشین با استانداردهای قابل قبول را راه اندازی کرد. طبیعی است در شرایطی که در بازار خودرو انحصار وجود دارد و شفافیت در آن معنایی ندارد مافیای خودرو به شکل گسترده از نقدینگی های موجود منتفع شود.

پارسایی در رابطه با فساد دیگری در این  حوزه اظهار کرده بود: فساد خودروسازی جدید نیست. در دهه 70 که بزرگترین اختلاس تاریخ کشور 123 میلیارد بود، برای طراحی سمند، 120 میلیارد تومان با ارز 400 تومانی، معادل 3500 میلیارد تومان امروز، پرداخت شد و این طراحی گران نه جذاب بود نه استاندارد. ‌البته این مبلغی است که خودروساز اعلام کرده، اما اسنادی در دست است که نشان می‌دهد وام اخذ شده بابت طراحی خودرو ملی بیشتر از این مبلغ است و این در حالی است که یک طراح ایرانی برندهای معتبر خودرو در جهان، همان زمان حاضر بود به رایگان، طراحی خودرو ملی را انجام دهد. اما چون برای سودجویان، منفعت نداشت، نپذیرفتند. ‌زمان استاندارد طراحی یک خودرو در جهان هم دو تا سه سال است ولی طراحی سمند 7 سال زمان برد.. ‌

فساد در بازار خودرو البته ابعاد گسترده تری دارد. ابعادی که به هر دلیلی تاکنون بدان پرداخته نشده است. تنها در یک مورد یکی از نمایندگان مجلس می گوید واردات خودرو تنها توسط چهار خانواده انجام می شود. آن طور که امیر خجسته  نماینده اصولگرای مجلس  می گوید تنها یکی از این خانواده ها 125 هزار خودرو با اظهارنامه جعلی وارد کرده‌اند. جالب اینجاست که ادعاهای این دو نماینده از دو طیف سیاسی مختلف که هر دو شکایت از مافیای موجود در بازار خودرو است آن چنان که باید و شاید مورد توجه قرار نگرفته است. شاید  هم به خاطر خیل عظیمی از معضلاتی که این روزها دستگاه قضا در حال رسیدگی به آن است رسیدگی به آن از سوی این دستگاه و البته رسانه ها با اولویت کمتری همراه است.

با این وجود اگر خساراتی که مافیای خودرو به این صنعت در کشور ما زده را فاکتور بگیریم واقعیت این است که خودروسازان به هزار و یک دلیل از جمله کسری قطعات و مشکل در تامین آنها برای خودروهای جدید دچار مشکل هستند. پس از پنج دهه از تولد خودروسازی در کشور ما قیمت بالا، کیفیت پایین و فقدان توسعه مدل‌ها باعث شده تا رئیس کل بانک مرکزی همصدا با بسیاری از مردم خودروسازی در کشور را فشل بنامد.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***