سلام نو – سرویس بین الملل: ماجرای طرح شدن استیضاح ترامپ از یک تماس تلفنی به ظاهر ساده و از یک درخواست به ظاهر کوچک شروع شد و حالا رفته رفته چنان جدی شده که خود دونالد ترامپ هم احتمال به سرانجام رسیدنش را میدهد و بعد از یکی دو تهدید ضمنی تاکید کرد که سنا به استیضاح او رای نمیدهد.
ماجرا از جایی آغاز شد که صبح روز 25 ژوییه 2019 رییس جمهور آمریکا در تماسی که با رییس جمهور اوکراین داشت از او درخواست کرد تا درباره روابط مالی پسر جو بایدن در اوکراین تحقیقاتی را انجام دهد و ظاهرا انجام این تحقیقات را شرط کمک به اوکراین عنوان کرد، تحقیقاتی که قرار بود رقیب انتخاباتی ترامپ را از میدان به در کند ولی به طور ناگهانی به دردسر اصلی آقای رییس جمهور تبدیل شد.
مدتی بعد از این اتفاق یکی از نیروهای حفاظت اطلاعات کاخ سفید در شکوایهای که تنظیم کرد به سناتور ریچارد بر ریاست کمیسیون اطلاعات سنای آمریکا و آدام شف ریاست کمیسیون اطلاعات مجلس نمایندگان ایالات متحده اطلاع داد که رییس جمهور آمریکا در اقدامی خلاف قانون از رییس جمهور یک کشور خارجی درخواست اطلاعاتی درباره یکی از رقبای انتخاباتی خود کرده است.
همین شکایت کافی بود تا اتفاقی که با خروج از برجام و چندین و چند توافق بین المللی و دیگر رخدادهای حاشیه برانگیز نیافتاده بود بیافتد و پروسه تحقیقات استیضاح دونالد ترامپ رسما کلید خورده و از سوی نانسی پلوسی، رئیس مجلس نمایندگان آمریکا اعلام شود.
نکته قابل توجه این است که این چهارمین بار در تاریخ آمریکا است که از بند چهارم اصل دوم قانون اساسی برای مواخذه رئیسجمهور استفاده میشود. از این بند از قانون اساسی آمریکا، اولین بار در قرن نوزدهم، علیه اندرو جانسون، و دوبار در قرن بیستم، علیه ریچارد نیکسون و بیل کلینتون، استفاده شد، اقداماتی که هیچ کدام منجر به برکناری رییس جمهور نشد، هرچند باعث شد نیکسون پیش از آغاز روند استیضاح استعفا دهد.
بسیاری از جمله خود دونالد ترامپ معتقدند این پروسه در نهایت منجر به برکناری رییس جمهور نمیشود. ترامپ درباره احتمال رای آوری استیضاحش گفت که انتظارش این است که اعضای دموکرات مجلس نمایندگان آمریکا از استیضاح او حمایت کنند، اما در نهایت این او است که در سنا پیروز میشود.
استیضاح ترامپ و شکافهایی که باز میشود
استیضاح دونالد ترامپ چیزی نیست که هیچ کس در آمریکا آن را بخواهد، حتی نانسی پلوسی با وجود امکان به جریان انداختن روند استیضاح به دلایل دیگر ترجیح داد تا حد ممکن دست نگه دارد و استیضاح ترامپ را به تاخیر بیاندازد. اما چرا با وجود نفرت همگانی از ترامپ و میل به خروج او از کاخ سفید دست و دل نمایندگان آمریکا تا این حد برای استیضاح او میلرزد و حتی دمکراتها در این موضوع احتیاط میکنند؟
به نظر میرسد این بار پای چیزی بیش از سنتهای محافظهکارانه آمریکایی درباره استیضاح رییس جمهور در میان است و چهرههای ارشد سیاست آمریکا نگران یک تغییر بزرگ در صحنه سیاسی آمریکا هستند. پایگاه رای خاص ترامپ در کنار هواداران جدی او در بدنه و قلب حزب جمهوری خواه باعث شد تا بسیاری استیضاح موفق او را آغاز ترک خوردن در حزب جمهوری خواه بدانند.
اگر این تَرکها به دو تکه شدن حزب جمهوری خواه منجر شود میتواند اختلاف در میان دمکراتها را نیز تقویت کند و به طیف چپ این حزب انگیزه جدایی بدهد. بر همین اساس بسیاری معتقدند باید به گونهای با ترامپ سر کرد تا با انتخابات از کاخ سفید کنار برود.
تا به حال دو نامزد حزب جمهوریخواه در مبارزات اولیه انتخابات ریاست جمهوری یعنی جو والز نماینده قبلی کنگره در ایالت ایلینوی و بیل وِلد فرماندار قبلی ایالت ماساچوست در کنار دو فرماندار جمهوریخواه یعنی فیل اسکات از ورمونت و چارلی بیکر از ماساچوست از درخواست پلوسی در خصوص استیضاح ترامپ حمایت کرده اند، اما مهمترین چهره جمهوری خواه حامی استیضاح، میت رامنی نامزد پیشین انتخابات ریاست جمهوری آمریکا است که به تازگی تلویحا استیضاح ترامپ را در توییتی تایید کرد.
جیمز جورج جترس مشاور سابق حزب جمهوریخواه در سنای آمریکا نیز اخیرا با تایید افزایش اقبال عمومی جمهوری خواهان در استیضاح ترامپ گفت: دونالد ترامپ با دردسر بزرگی در کنگره روبرو شده است و اگر فشار دموکراتها و موج سازی رسانهای آنها کارساز شود، بسیاری از چهرههای جمهوریخواه در داخل و خارج از کنگره آماده هستند که به صف استیضاح کنندگان بپیوندند.
حال باید دید دونالد ترامپ آن طور که خودش و عموم اهالی سیاست پیش بینی کردند از معرکه استیضاح میگریزد یا اسیر گردابی ناگهانی میشود؟