آکادمی پوست آمریکا تخمین می زند که حدود 80 درصد از مبتلایان به این بیماری دارای پسوریازیس پلاک هستند. باعث ایجاد لکه های قرمز و ملتهب می شود که قسمت هایی از پوست را پوشانده است. این پلاک ها معمولاً در آرنج ، زانو و پوست سر مشاهده می شود.
پسوریازیس خالدار
پسوریازیس خالدار در دوران کودکی رایج است . این نوع پسوریازیس باعث ایجاد لکه های کوچک صورتی می شود. شایع ترین پسوریازیس خالدار شامل تنه ، بازوها و پاها است. این لکه ها به ندرت ضخیم یا مانند پسوریازیس پلاک بزرگ شده اند.
پسوریازیس پوسچولر
پسوریازیس پوسچولر در بزرگسالان شایع تر است . باعث ایجاد تاول های سفید ، پر از چرک و مناطق وسیعی از پوست قرمز و ملتهب می شود. پسوریازیس پوسچولر به طور معمول در نواحی کوچکتر بدن مانند دست یا پاها موضعی است ، اما می تواند گسترده باشد.
پسوریازیس معکوس
پسوریازیس معکوس باعث نواحی روشن پوست قرمز ، براق و ملتهب می شود. تکه های پسوریازیس معکوس در زیر بغل یا سینه ها ، در کشاله ران یا اطراف پوست صورت در دستگاه تناسلی ایجاد می شود.
پسوریازیس اریترودرمیک
پسوریازیس اریترودرمیک یک نوع شدید و بسیار نادر از پسوریازیس است.
این فرم اغلب بخش های بزرگی از بدن را به طور هم زمان پوشانده است. پوست تقریباً آفتاب زده می شود. مقیاس هایی که اغلب توسعه می یابند در بخش های بزرگ هستند. برای یک فرد مبتلا به این نوع پسوریازیس غیر معمولی نیست که تب داشته باشد یا بسیار بیمار شود.
این نوع می تواند تهدید کننده زندگی باشد ، بنابراین افراد باید فوراً به پزشک مراجعه کنند.
علائم پسوریازیس چیست؟
علائم پسوریازیس در افراد مختلف متفاوت است و به نوع پسوریازیس بستگی دارد. مناطقی از پسوریازیس می تواند به اندازه چند پوسته روی پوست سر یا آرنج باشد ، یا قسمت اعظم بدن را بپوشاند.
شایع ترین علائم پسوریازیس پلاک شامل موارد زیر است:
تکه های قرمز ، برافراشته و ملتهب پوست
پوستی خشک که ممکن است ترک خورده و خونریزی کند
درد در اطراف تکه ها
احساس خارش و سوزش در اطراف تکه ها
ناخن های ضخیم و سوراخ دار
مفاصل دردناک و متورم
همه افراد همه این علائم را تجربه نخواهند کرد. در صورت ابتلا به نوع پسوریازیس ، برخی از افراد علائم کاملاً متفاوتی را تجربه می کنند.
اکثر مبتلایان به پسوریازیس علائم "چرخه" خود را طی می کنند. این بیماری ممکن است برای چند روز یا چند هفته علائم شدید ایجاد کند و سپس علائم ممکن است پاک شود و تقریباً غیرقابل مشاهده باشد. بعد از گذشت چند هفته ، ممکن است وضعیت دوباره شعله ور شود. بعضی اوقات ، علائم پسوریازیس کاملاً از بین می رود.
هنگامی که هیچ علایمی از بیماری ندارید ، ممکن است در "بهبودی" قرار داشته باشید. این بدان معنی نیست که پسوریازیس برمی گردد ، اما در حال حاضر عاری از علائم هستید.
آیا پسوریازیس مسری است؟
پسوریازیس مسری نیست. شما نمی توانید وضعیت پوست را از یک شخص به فرد دیگر منتقل کنید. لمس یک ضایعه پسوریازیس بر روی شخص دیگر باعث نمی شود که شما دچار این بیماری شوید.
چه عواملی باعث پسوریازیس می شوند؟
به گفته پزشکان معلوم نیست چه چیزی باعث پسوریازیس می شود. با این حال ، به لطف چندین دهه تحقیق ، آنها یک ایده کلی در مورد دو عامل مهم دارند: ژنتیک و سیستم ایمنی بدن.
سیستم ایمنی
پسوریازیس یک بیماری خود ایمنی است. شرایط خود ایمنی نتیجه حمله بدن به خود است. در مورد پسوریازیس ، گلبولهای سفید معروف به سلولهای T به اشتباه به سلولهای پوستی حمله می کنند.
در بدن معمولی ، گلبول های سفید برای حمله و از بین بردن باکتری های مهاجم و مبارزه با عفونت ها مستقر می شوند. این حمله اشتباه باعث می شود روند تولید سلول های پوستی بیش از حد به حالت اولیه نرود. تولید سریع سلولهای پوستی باعث می شود سلولهای جدید پوست خیلی سریع رشد کنند. آنها را به سطح پوست سوق می دهند ، جایی که جمع می شوند.
این منجر به پلاک هایی می شود که بیشتر با پسوریازیس همراه است. همچنین حمله به سلولهای پوستی باعث ایجاد مناطق قرمز و ملتهب پوست می شود.
ژنتیک
برخی افراد ژنهایی را به ارث می برند که احتمال ابتلا به پسوریازیس را بیشتر می کند. اگر یک عضو خانواده مبتلا دارید ، احتمال ابتلا به پسوریازیس بیشتر است . طبق اعلام بنیاد ملی پسوریازیس (NPF) ، تقریباً 2 تا 3 درصد از افراد مبتلا به ژن این بیماری را ایجاد می کنند.
تشخیص پسوریازیس
برای تشخیص پسوریازیس دو آزمایش یا معاینه ممکن است لازم باشد.
معاینه ی جسمی
اکثر پزشکان قادرند با یک معاینه ساده فیزیکی تشخیص را انجام دهند. علائم پسوریازیس به طور معمول مشهود است و تمایز آن از سایر شرایطی که ممکن است باعث بروز علائم مشابه شود ، آسان است.
در طی این امتحان ، حتماً تمام زمینه های نگرانی را به پزشک خود نشان دهید. علاوه بر این ، در صورت وجود هر یک از اعضای خانواده به پزشک اطلاع دهید.
بیوپسی
اگر علائم مشخص نیست یا پزشک شما می خواهد تشخیص مشکوک خود را تأیید کند ، ممکن است یک نمونه کوچک از پوست بردارد. این به عنوان بیوپسی شناخته می شود .
پوست به آزمایشگاه فرستاده می شود ، جایی که تحت میکروسکوپ مورد معاینه قرار می گیرد. معاینه می تواند نوع پسوریازیس شما را تشخیص دهد. همچنین می تواند سایر اختلالات یا عفونت های احتمالی را مشخص کند.
چه عواملی موجب تشدید پسوریازیس می شود؟
فشار
استرس غیرمعمول زیاد ممکن است باعث شعله ور شدن شود. اگر یاد بگیرید که استرس خود را کاهش و مدیریت کنید ، می توانید از بروز شعله ور شدن بکاهید و احتمالاً از آن جلوگیری کنید.
الکل
استفاده از الکل سنگین می تواند باعث شعله ور شدن پسوریازیس شود. اگر بیش از حد از الکل استفاده کنید ، شیوع پسوریازیس شایع است.
صدمه
تصادف ، برش یا ضرب و شتم ممکن است باعث شعله ور شدن شود. واکسن و آفتاب سوختگی نیز می تواند شیوع جدیدی ایجاد کند.
داروها
برخی از داروها محرک پسوریازیس محسوب می شوند. این داروها عبارتند از:
لیتیوم
داروهای ضد مالاریا
داروی فشار خون بالا
عفونت
پسوریازیس حداقل تا حدودی توسط سیستم ایمنی بدن که به اشتباه به سلولهای سالم پوست حمله می کند ایجاد می شود. اگر بیمار هستید یا در حال مبارزه با عفونت هستید ، سیستم ایمنی بدن برای مبارزه با این عفونت وارد می شود. این ممکن است یکی دیگر از شعله های پسوریازیس را شروع کند.
پسوریازیس چیست؟
پسوریازیس نتیجه فرایند تولید سریع پوست است. به طور معمول ، سلولهای پوستی در اعماق پوست رشد می کنند و به آرامی به سطح می رسند. سرانجام ، آنها می ریزند. چرخه زندگی معمولی یک سلول پوست یک ماه است.
در مبتلایان به پسوریازیس ، این روند تولید ممکن است تنها در طی چند روز اتفاق بیفتد. به همین دلیل سلولهای پوستی زمان ریزش ندارند. این تولید بیش از حد سریع منجر به ایجاد سلولهای پوستی می شود.
به طور معمول روی مفاصل ، مانند آرنج و زانو شکل می گیرند. آنها ممکن است در هر نقطه از بدن ایجاد شوند ، از جمله:
دست ها
پا
گردن
پوست سر
صورت
انواع کمتری پسوریازیس روی ناخن ها ، دهان و ناحیه اطراف دستگاه تناسلی تأثیر می گذارد.
پسوریازیس معمولاً با چندین شرط دیگر همراه است ، از جمله:
دیابت نوع 2
بیماری التهابی روده
بیماری قلبی
آرتریت پسوریاتیک
اضطراب
افسردگی
انوع پسوریازیس
پسوریازیس پلاک
پسوریازیس پلاک شایع ترین نوع پسوریازیس است.