نکته عجیب این تظاهرات سرمنشا نامشخص آن است آن هم در عراقی که هر گروه و دسته‌ای تابلوی مشخصی دارد و هیچ ترسی از تظاهرات و مخالفت با دولت یا مجلس وجود ندارد. حتی دولت عراق نیز نظر دقیق درباره منشا این تظاهرات و فراخوان آن ندارد.

سلام نو - سرویس بین الملل: در حالی که تمام چشم‌ها به یمن و عربستان دوخته شده بود تا تحولات جدیدی در خاورمیانه شکل بگیرد به ناگاه تظاهرات مردم در عراق تمام توجهات را به خود جلب کرد، تظاهراتی که بدون حمایت هیچ گروه سیاسی مشخصی راه افتاد و حالا در آستانه اربعین به بحرانی جدی بدل شده.

ظاهرا از یک هفته پیش فراخوانی در شبکه های اجتماعی دست به دست می‌چرخید و مردم را به انجام تظاهرات در عراق دعوت می کرد. این دعوت به سر انجام رسید و مهم‌ترین تظاهرات در بغداد رخ داد. تعداد افراد در ساعات ابتدایی تظاهرات زیاد نبود و بسیاری انتظار داشتند زود به پایان برسد و جمعیت پراکنده شود، اما با غروب آفتاب جمعیت کمی بیشتر شد.

انتشار خبر کشته شدن یک نفر و ده‌ها زخمی باعث شدت گرفتن تظاهرات و خشونت آن شد تا جایی که تا این لحظه ظاهرا 7 کشته و چند صد مجروح از تظاهرات در عراق به جا مانده.

نکته عجیب این تظاهرات سرمنشا نامشخص آن است آن هم در عراقی که هر گروه و دسته‌ای تابلوی مشخصی دارد و هیچ ترسی از تظاهرات و مخالفت با دولت یا مجلس وجود ندارد. حتی دولت عراق نیز نظر دقیق درباره منشا این تظاهرات و فراخوان آن ندارد.

اما حداقل با پیگیری شعارها و حامیان عرب و ایرانی این تظاهرات شاید بتوان سرنخ‌هایی به دست آورد. شعارهای این تظاهرات نه علیه حکیم و صدر یا کس دیگری بلکه علیه کلیت ساختار حاکم در عراق است و از سوی دیگر حکومت ایران را نشانه گرفته است. از ویدئوهایی که به خصوص در توییتر منتشر می‌شود مشخص است که سامان دهندگان تظاهرات مایل هستند جهت ضد ایرانی این حرکت دیده شود. آن‌ها همچنین ایران را متهم به مشارکت در سرکوب مردم عراق می‌کنند.

نکته جالب دیگر حامیان این تظاهرات در فضای مجازی هستند که پان عربیست‌ها و طرفداران حزب بعث در یک سوی آن قرار دارند و هواداران حکومت سلطنتی ایران در سوی دیگر آن! اکانت‌های فارسی زبان نه تنها از آزادی مردم عراق از حکومت شیعی و الحشدالشعبی حمایت می‌کنند بلکه مردم ایران را نیز به شورش فرا می‌خوانند.

برخی معتقدند دست‌های خارجی این تظاهرات را برای تضعیف دولت عراق و کنش‌های سیاسی اخیرش ترتیب داده است. عادل عبدالمهدی در این چند وقت به جز میانجیگری بین ایران و عربستان چند حرکت راهبردی انجام داده است که مخالفت صریح آمریکا را در پی داشته از جمله سفر به چین، تاکید بر خرید سامانه اس-400 از روسیه و البته اسرائیل را به عنوان عامل عامل حمله به انبارهای تسلیحاتی الحشد الشعبی معرفی کردن.

نکته دیگری که شاید در مهیا شدن این تظاهرات از سوی نیروهای خارجی نقش داشته باشد سفر غیر منتظره مقتدا صدر به ایران و هم‌نشینی او با آیت‌الله خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، در بیت رهبری است. صدر اکنون رهبر بزرگ‌ترین ائتلاف سیاسی موثر در فضای سیاسی عراق است و سفرش به ایران پیام‌های خاصی برای تمام طرف‌های درگیر در خاورمیانه دارد.

دولت عراق نه تنها در یک سال گذشته بلکه در تمام سالیان قبلش نیز عملکرد مطلوبی در خدمت رسانی به شهروندان و مبارزه با فساد نداشته اما در فضایی چنین ملتهب که دولت رها نشده از چنگ دیکتاتوری صدام با سلطه آمریکا و بعدتر هم با داعش درگیر است نمی‌توان انتظار داشت دولت در مدتی کوتاه معجزه کند.

باید صبر کرد و دید عبدالمهدی می‌تواند این بحران را مدیریت کند؟ مرجعیت نجف فردا در خطبه‌های نماز جمعه می‌تواند آبی بر آتش بریزید یا عراق در آستانه اربعین ملتهب خواهد ماند.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***