سلام نو - سرویس بینالملل: از روز نخست که دونالد ترامپ به عنوان رییس جمهور آمریکا پا به کاخ سفید گذاشت بر روی چند مسئله به شکل جدی تمرکز کرد که از جمله مهمترین آنها مسئله مهاجرین در آمریکا بود.
او نه تنها سفر به آمریکا را برای شهروندان بعضی کشورها مثل ایران سخت کرد، بلکه در پی سخت و سختتر کردن قوانین مهاجرات به خصوص درباره مکزیک برآمد، اقدامی که خشم بسیاری را در داخل و خارج آمریکا برانگیخت و جدالهای زیادی بین ترامپ و مخالفینش درست کرد.
معروفترین، مهمترین و البته جدال برانگیزترین طرح ترامپ در حوزه مهاجران هم دیواری است که قصد دارد در مرز مکزیک بسازد، دیواری که ترامپ برای ساختن آن در اقتصادیترین حالت ممکن به مبلغی 6 تا 7 میلیون دلار نیاز دارد.
دیواری که ترامپ دوست دارد: بزرگ، مقاوم و زیبا باشد!
رییس جمهور آمریکا گفته است که دیوار مرزی او باید «نفوذناپذیر، حجیم، بلند، قوی و زیبا» باشد، خواستهای که کم هزینه نیست. او گفتهاست که دیوارش 1600 کیلومتر طول خواهد داشت و هزینههای آن را 10 تا 12 میلیارد دلار تخمین زدهاست. این در حالی است که سازمان امنیت داخلی آمریکا دو برابر این مبلغ را پیش بینی کرده است.
مرز آمریکا و مکزیک در حال حاضر با حفاظ فلزی از هم جدا میشود. دیوار ترامپ قرار است جایگزین دیوارهای فعلی شود و بیشتر طول مرز دو کشور را پوشش دهد و تنها در قسمتهایی که کوه و ناهمواریهای طبیعی گذر از مرز را سخت میکند دیواری وجود نخواهد داشت.
دیوار حائل مورد نظر ترامپ قرار است از بلندترین و طولانیترین دیوارهای تاریخ معاصر باشد و از دیوار برلین و حتی دیواری که بین اسرائیل و فلسطین هم وجود دارد بلندتر است.
سود عجیب و غریب یک دیوار بزرگ
اما تمام ماجرا این دیوار به برنامه مهاجرتی ترامپ و رکوردهای عجیبش ختم نمیشود. اندازه و وسعت این دیوار باعث شده تا ساختش به یک تجارت پرسود تبدیل شود.
حجم سیمانی که قرار است برای ساخت دیوار استفاده شود بسیار بالاست و شرکتهای زیادی هماکنون برای تأمین این سیمان نامنویسی کردهاند.صدها شرکت درخواستهای خود برای شرکت در مناقصه ساخت دیوار ترامپ را ارسال کردهاند و حتی چند شرکت مکزیکی هم برای ساخت این دیوار اعلام آمادگی کردند.
طرح ترامپ برای ایجاد محدوده حائل مرزی تنها شامل دیوار نیست بلکه در مقابل این دیوار یک نواره ۴۵ متری از زمین خالی ایجاد میشود که در پشت آن، در سمت مکزیک، نیز یک حصار اولیه قرار خواهد داشت.
بحران مهاجران ترامپ را غرق میکند؟
این روزها ترامپ در فکر دیوار بزرگ و زیبای خود است و دمکراتها در فکر مانع گذاشتن بر سر راه رییس جمهور هستند، رویکردی که به تعطیلی دولت فدرال هم منجر شد. نانسی پلوسی از رهبران برجسته دمکرات در سنا گفته که ترامپ رای لازم را در مجلس نمایندگان برای گرفتن میلیاردها دلار به منظور عمل کردن به وعدهاش در زمینه ساخت دیوار ندارد و آنها راههایی پیش روی ترامپ گذاشتهاند.
این روزها گزارشهایی از وضعیت نامناسب و شرایط وخیم پناهجویانی میرسد که در بیرون مرزهای آمریکا منتظر اجازه ورود هستند. آن دسته از پناهجویانی هم که توسط گشتهای مرزی آمریکا بازداشت می شوند به دلیل وضعیت نامساعد این بازداشتگاهها با بیماری و خطر مرگ دست و پنجه نرم میکنند.
چندین و چند کلیپ از فجایعی که به سر پناهندگان، به خصوص کودکان آمده در فضای رسانهای آمریکا همه گیر شد و حتی بعضی از آنها وسعتی جهانی پیدا کرد که موجب افزایش فشارها بر ترامپ شد، فشارهایی که البته برای آقای رییس جمهور زیاد مهم نیست.
دستگیری مهاجران در سال جاری میلادی با افزایش روزافزونی مواجه شده است. ماه نوامبر مأموران گشت مرزی آمریکا ۲۵۱۷۲ نفر را در مرز جنوب غربی آمریکا بازداشت کردند که رقمی بیسابقه است.
در روزهای اخیر گشتهای مرزی آمریکا در جریان تجمع روز دوشنبه در «سندیگو» به منظور حمایت از مهاجران، ۳۲ نفر از رهبران مذهبی و فعالان حقوق بشر را بازداشت کردند.
این افراد به دعوت «کمیته آمریکایی خدمت رسانی دوستان» در مرز آمریکا و مکزیک گرد هم آمدند و در گذرگاه مرزی «سان دیگو» آمریکا و «تیخوانا» در مکزیک تظاهرات کردند. «جویس آخلونی» ، مدیر «کمیته آمریکایی خدمت رسانی دوستان» گفت: این کمیته از واشنگتن میخواهد که حقوق مهاجران را رعایت کند. «لیز تئوهریس» از شخصیتهای حاضر در تظاهرات رهبران مذهبی در مرز مکزیک به ان.بی.سی نیوز گفت: متون مقدس به ما میگوید که دیوارها را برچینیم و به استقبال مهاجران برویم.
آیا مسئله مهاجران میتواند ترامپ را غرق کند؟ بعید نیست چون این بحران میتواند بخشی از بدنه رای مذهبی ترامپ را کاهش دهد، هرچند سفید پوستهای افراطی را در حمایت از او ثابت قدمتر میکند. به طور کلی اما این مسئله دور از ذهن نیست که بحران مهاجرت بتواند صندلی کاخ سفید را از زیر پای آقای رییس جمهور بکشد.
اما تمام اینها باعث نخواهد شد ترامپ از مواضع خود کوتاه بیاید. بحران سوریه، بحران یمن و بحران مهاجران آفریقا باعث شده نمایندگان کشورهای جهان برای تصمیم گیری جمعی در مورد یک پیمان منسجم برای مدیریت وضعیت مهاجران در جهان گردهم بیایند و به میثاقی جدید برسند.
پیمان جهانی مهاجرت در برگیرنده ۲۳ هدف در چارچوب سیاستی بینالمللی برای فراهم کردن امکان مهاجرت امن و ساماندهی شده در سراسر جهان است. این پیمان هر چند الزام آور نیست ولی با این وجود برخی کشورها از جمله لهستان، اتریش، جمهوری چک، مجارستان، بلغارستان و استرالیا اعلام کردند که این پیمان را امضا نمیکنند. رژیم صهیونیستی و امریکا نیز از این پیمان حمایت نکردند.