سلام نو - سرویس بین الملل: حمله حوثیهای یمن به تاسیسات نفتی آرامکو در قلب عربستان سعودی یکی از کم سابقهترین رخدادهای نظامی خاورمیانه در چند سال اخیر بود به خصوص اینکه تاسیسات نفتی آرامکو توسط سیستمهای ضدهوایی آمریکایی محافظت میشود و با این وجود میزان خسارت بسیار فراتر از حد تصور بود.
بلافاصله بعد از انجام این حمله انگشت اتهام عربستان سعودی به سمت ایران چرخید و با وجود قبول مسئولیت از سمت نیروهای یمنی مقامات سعودی حتی در کنفرانس خبری خود ایران را متهم اصلی این حمله معرفی کردند هرچند در نهایت نتوانستند صراحتا مسئولیت حمله را به گردن ایران بیاندازند.
آمریکا و بخشی از کشورهای اروپایی نیز به مرور با روایت عربستان همراه شدند، به خصوص ترامپ ایران را مقصر اصلی دانست و تاکید کرد فعلا صبر میکند و تنها افزایش تحریمها را مدنظر قرار میدهد. در نهایت پس از کش و قوس فراوان مارک اسپر، وزیر دفاع آمریکا و جوزف دانفورد، رئیس ستاد مشترک ارتش آمریکا در یک کنفرانس خبری اعلام کردند که دولت آمریکا با اعزام نیروی بیشتر به منطقه جهت محافظت از عربستان سعودی موافقت کرده است. آنها همچنین تاکید کردند که تعداد این نیروها زیاد نیست و فقط ماموریت دفاعی دارند.
پرسشی که در این مدت ذهن تحلیلگران و حتی مردم کوچه و بازار را به خود مشغول کرده این است که آیا حمله به آرامکو در نهایت منجر به جنگ با ایران میشود یا نه؟
دیوید ام. آلیسون و استفن هرزوگ کاندیداهای دکتری علوم سیاسی در دانشگاه ییل و از تحلیلگران نشنال اینترست با توجه به این مسئله 5 دلیل را برای عدم وقوع جنگ با ایران ذکر کردهاند.
1- آمریکاییها مایل به جنگ با ایران نیستند
با وجود چهار دهه روابط تنشزا بین ایران و آمریکا و شعارهای مرگ بر آمریکایی که در ایران به گوش میرسد اکثریت مردم آمریکا مایل به درگیری نظامی با ایران نیستند. بیش از 80 درصد دمکراتها، مستقلها و جمهوریخواهان آمریکایی با جنگ با ایران مخالف هستند. از سوی دیگر با وجود حمایت نسبتی از اعمال تحریمهای بیشتر علیه ایران حمایت از جنگ طلبی به صورت قابل توجهی کمتر است.
2- ترامپ مذاکره میخواهد نه جنگ
دونالد ترامپ، رییس جمهور آمریکا از روز نخست شرکت در رقابتهای ریاست جمهوری تاکید کرد که دنبال هیچ جنگی نیست و حتی مایل است میدان جنگ آمریکا را کاهش دهد. او با طالبان مذاکره میکند و دنبال کاهش نیروهای نظامی آمریکا در افغانستان است. ترامپ حتی در پی این است که هزینههای نظامی ناتو را بین دیگر شرکای آمریکا تقسیم کند با این تفاسیر او به هیچ وجه مایل نیست با ایران وارد جنگ شود.
ترامپ با وجود خروج از برجام و اعمال سنگینترین تحریمهای ممکن علیه ایران به هیچ وجه مایل نیست پرونده جنگی نامشخص را با ایران آغاز کند، جنگی که سرنوشت و هزینه آن بسیار بسیار غیرقابل پیش بینی است. او بارها و بارها به ایران پیشنهاد مذاکره داده است و باوجود رد شدن پیشنهاداتش همچنان به دنبال مذاکره است.
3-بولتون رفته است، نتانیاهو هم میرود
جان بولتون، مشاور امنیت ملی سابق ترامپ، جدیترین حامی مجاهدین خلق و اصلیترین حامی حمله نظامی به ایران، کاخ سفید را ترک کرده است و ایده حمله نظامی به تهران بزرگترین حامی خود را از دست داده است. در طرف دیگر نیز بنیامین نتانیاهو یکی دیگر از اعضای تیم ب و از جدیترین حامیان جنگ با ایران در حال خداحافظی با صندلی نخست وزیری اسرائیل بعد از یک دهه است و این یعنی دو حامی جدی جنگ به خانه رفتهاند.
4- ارتش آمریکا مخالف جنگ با ایران است
تحلیلگران ارشد نیروهای نظامی آمریکا بارها و بارها اعلام کردهاند که درگیر شدن با ایران جنگی متفاوت از نبرد افغانستان و عراق است و حداقل درگیری مستقیم با بیش از 900 هزار نیروی پیاده نظام ایران را در پی دارد. در سوی دیگر نیز درگیری با ایران درگیری با متحدان آن در عراق، لبنان، سوریه، بخشی از عربستان و آفریقا است.
5- ایران دنبال جنگ نیست
آن چنان که رهبر انقلاب گفته است سیاست ایران نه جنگ، نه مذاکره است و با وجود تاکید مقامات ارشد ایران به پاسخ به هر تجاوزی این کشور مایل به ورود به هیچ جنگی نیست. در کنار این مسئولان ایرانی میدانند با وجود امکان مقابله با آمریکا هزینه انسانی و مالی این تقابل بسیار بالا است و مایل نیستند چنین هزینهای را درست سی سال بعد از جنگ با عراق به کشور تحمیل کنند.