از برآورد صحبت کارشناسان و فعالان گردشگری می توان اینگونه استنباط کرد که لزوم تغییر ساختار سازمانی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری بیش از پیش احساس می شود. در شرایط فعلی باید قدر فرصت به دست آمده را بدانیم. هرچند همواره این نگرانی وجود داشته که با وزارت خانه شدن سازمان میراث فرهنگی، این سازمان به حیات خلوت مجلس تبدیل شود 

سلام نو – سرویس اجتماعی: این نخستین نوبت نیست که سخن از تشکیل وزارتخانه ای برای میراث فرهنگی و گردشگری می شود.مدتها است این مساله محل گفت‌و‌گوی کارشناسان حوزه گردشگری و همچنین متولیان این صنعت است.  با این وجود این بار بحث در رابطه با تشکیل این وزارتخانه جدی تر از قبل است. اگر چه دولت مخالف این طرح است. مخالفتی که بیشتر به خاطر تامین منابع بودجه ای آن است.

به گزارش سلام نو، در نوبت های پیشین که بحث پیرامون وزارت‌خانه شدن میراث فرهنگی و گردشگری مطرح بود علی رغم کش و قوس های فراوان دولت حاضر شد تا این طرح را به مجلس ببرد. مجلس هم با طرحی یک فوریتی  آن را تصویب کرد اما شورای نگهبان به خاطر داشتن بار مالی زیاد آن را رد کرد.

دولت در سال های اخیر تلاش کرده تا کوچک سازی را در دستور کار خود قرار دهد شاید برای همین است که این روزها فکر ایجاد یک وزارتخانه برای گردشگری را از گوشه ذهنش بیرون رانده است. علی ربیعی، سخنگوی دولت اخیرا در واکنش به درخواست هایی که مجددا برای تشکیل این وزارتخانه مطرح شده گفته است: تصمیم دولت برای تشکیل وزارت بازرگانی مبتنی بر فواید و آثار مثبت آن در دوران تحریم بوده و توجیه منطقی داشته است اما این موضوع درباره تشکیل وزارت میراث فرهنگی صدق نمی‌کند.

در روزهایی که لزوم تغییر ساختارهای اقتصادی و دوری از اقتصاد نفتی نیازی به تاکید ندارد گردشگری به عنوان یک صنعت ارز آور یکی از مهم ترین صنایع برای جایگزینی نفت است. کشور ما هم با توجه به ویژگی های متفاوتی که دارد با وجود محدودیت های موجود می تواند جاذبه زیادی برای گردشگران خارجی داشته باشد.

مطابق سند چشم انداز 1404 پیش بینی شده تا ایران در انتهای این سال به طور میانگین سالانه پذیرای بیست میلیون گردشگر خارجی باشد. ارز حاصل از حضور این تعداد گردشگر در کشور هم 25 میلیارد دلار درآمد ارزی برآورد شده است. با این حال با شرایط فعلی کشور در این حوزه تقریبا باید این اتفاق را غیر ممکن و این هدف گذاری را غیرعملیاتی دانست چرا که بی ثباتی در مدیریت گردشگری ما از یک سو و متناسب نبودن تعداد گردشگران خارجی با ظرفیت عظیم گردشگرپذیری باعث شده هم اکنون با تراز منفی در این حوزه مواجه باشیم.

در چنین شرایطی تشکیل وزارتخانه میراث فرهنگی، صنایع‌دستی و گردشگری می تواند روند ورود گردشگران خارجی به داخل کشور را تسهیل کند. جبار کوچکی نژاد، رئیس صنایع دستی و گردشگری مجلس با تایید این مساله اظهار کرده است: با توجه به اینکه بحث گردشگری و تأثیر آن در فعل و انفعالات اقتصادی کشورمان و حتی در روابط دیپلماسی بسیار مهم است مجلس با تشکیل این وزارتخانه جدید موافقت کرد.

اگر چه دولت این روزها رغبتی برای تشکیل وزارتخانه جدید ندارد اما اخیرا رئیس جمهور به منظور اجرای اصل 123 قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران "قانون تشکیل وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی" را به ناچار برای اجرا به نهاد ریاست جمهوری و سازمان اداری و استخدامی کشور ابلاغ کرده است. ابلاغیه ای که باید منتظر ماند و دید در ماه های آتی واقعا امکان عملیاتی شدن دارد یا مانند خیلی از قوانین مصوب دیگر قرار است معطل بماند. در شرایط فعلی که تحریم ها کمر اقتصاد را خم کرده توجه بیشتر به گردشگری می تواند همانند نسیم تازه ای در فضای گرفته اقتصاد باشد.

اردشیر اروجی، کارشناس برنامه‌ریزی فرهنگی و گردشگری در واکنش به مخالفت دولت با تشکیل وزارتخانه میراث فرهنگی و گردشگری به ایسنا گفته است: یکی از شعارهای انتخاباتی‌ دولت در چهار سال نخست جذب ۱۰ میلیون گردشگر بود و حالا هم که همه به این نتیجه رسیده‌اند، یکی از سدهای توسعه گردشگری، ضعف ساختاری است.

از برآورد صحبت کارشناسان و فعالان گردشگری می توان اینگونه استنباط کرد که لزوم تغییر ساختار سازمانی در حوزه میراث فرهنگی و گردشگری بیش از پیش احساس می شود. در شرایط فعلی باید قدر فرصت به دست آمده را بدانیم. البته همواره این نگرانی وجود داشته که با وزارت خانه شدن سازمان میراث فرهنگی، این سازمان به حیات خلوت مجلس تبدیل شود کمااینکه طی این سال ها به اعتقاد بسیاری سازمان میراث فرهنگی بیشتر نقش حیات خلوت دولت را ایفا کرده و عدم استفاده از نیروهای متخصص و دغدغه مند در این حوزه باعث شده تا پیشرفت ما در توسعه گردشگری کم باشد.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***