سلام نو – سرویس اقتصادی: جنگ تجاری ایالات متحده آمریکا و چین همچنان ادامه دارد و به نظر می رسد دامنه آن دیگر کشورها را هم درگیر کرده است. از تنش های کره و ژاپن گرفته تا اتفاقات اخیر در بازار نفت همگی محصول چالش های اخیر بین دو ابرقدرت اقتصادی جهان است.
به گزارش سلام نو، از فردای روزی که معافیت های نفتی ایران تمدید نشد گمانه زنی های گوناگونی درباره آینده بازار نفت و نقش نفت ایران در این بازار بارها و بارها مطرح شد. علی رغم تهدیدهای مکرر آمریکا در رابطه با تحریم نفتی ایران، چینی ها همچنان از ایران نفت می گیرند. هرچند این بی اعتنایی به خواسته های آمریکا از سر توجه به منافع چین و معادلات اقتصادی و بین المللی است که در حال حاضر بین این دو کشور وجود دارد.
با نگاهی اجمالی به اخبار منتشره توسط گمرک چین در رابطه با واردات نفت ایران در ماه گذشته میلادی می توان به وضوح متوجه سرپیچی دولت چین از اجبارهای آمریکا مبنی بر تحریم ایران شد. هرچند همین اطلاعات نشان می دهد به خاطر لغو معافیت های نفتی چینی ها هم حدود 60 درصد از واردات نفت خود را کاهش داده اند.
صادرات نفت ایران به چین در ماه گذشته میلادی 855638 تن معادل 208205 بشکه در روز بوده است. چین همچنین در ماه می 254016 بشکه در روز نفت از ایران وارد کرده است. روی هم رفته 670 هزار تن معادل 163 هزار بشکه نفت خام ایران در ماه ژوئن در تیانجان در شمال چین و جینژو در شمال شرق چین تخلیه شده است. در ماه جولای هم 430 هزار تن دیگر نفت ایران در جینژو و هویژو جایی در نزدیکی جنوب چین تخلیه شده است. این در حالی است که تمام کشتی هایی که نفت آنها تخلیه شده متعلق به شرکت ملی نفتکش ایران بوده اند.
پیش بینی ها از همان ابتدای سال جاری میلادی نفت نزدیک به هفتاد دلار را نشانه گرفته بود در حال حاضر هم نظرسنجی های موسسه های مختلف می گوید قیمت نفت در سال 2020 در محدوده 60 دلار بالا و پایین خواهد شد. با این حال «بانک آو آمریکا» میگوید اگر چین با بیاعتنایی به تحریمهای یکجانبه ایالات متحده آمریکا، همچنان مصر به خرید نفت از ایران باشد ممکن است قیمت نفت به ۲۰ تا ۳۰ دلار در هر بشکه هم برسد.
این نهاد مالی و سرمایه گذاری آمریکا گفته است در صورتی که جنگ تجاری بین چین و آمریکا به همین منوال ادامه پیدا کند و چین بخواهد وضع تعرفهها بر کالاهای صادراتیاش به آمریکا را با نادیده گرفتن تحریمهای ایران تلافی کند، قیمتهای جهانی نفت به شدت سقوط خواهد کرد.
گفته می شود جنگ تجاری بین آمریکا و چین باعث می شود تا رشد مصرف جهانی نفت حدود ۲۵۰ هزار بشکه در روز کاهش پیدا کند. طبعا این اتفاق باعث می شود تا قیمت نفت در بازار جهانی تحت تاثیر قرار بگیرد.
کایلین بیرچ، اقتصاددان به اکونومیست گفته برخلاف نوبت های قبل کالاهایی که هدف تعرفه ۱۰ درصدی واردات قرار میگیرند شامل کالاهای نهایی هستند یعنی تاثیر این تعرفهها روی مصرف کنندگان آمریکایی مستقیمتر از تعرفههای قبلی خواهد بود. این امر دورنمای رشد اقتصادی در آمریکا و چین و همچنین تقاضای جهانی برای نفت را تیره کرده است.
آن طور که به نظر می رسد باید منتظر نوسان برای قیمت نفت باشیم. احتمالا اقدامات تلافی جویانه چین در روزهای پیش رو قیمت نفت را بالا خواهد برد. تحلیلگران شرکت مشاوره "جی بی سی انرژی" نیز در بخشی از یادداشت اخیر خود نوشته اند: یا کلان در میان مدت به دلیل اینکه شانس توافق تجاری آمریکا و چین ضعیف شده، لطمه دیده است.
به گفته آژانس بین المللی انرژی با وجود کاهش تولید نفت اوپک همچنان روزانه 900 خزار بشکه نفت مازاد در جهان تولید می شود. کشورهای عضو اوپک به خاطر این مازاد تولید توافقی کرده اند که کاهش تولید خود را تا ماه مارس سال 2020 تمدید کنند. این گروه در حالی از ابتدای سال جاری میلادی متعهد به کاهش روزانه ۱.۲ میلیون بشکه نفت هستند که ایران در کنار لیبی و ونزوئلا از این توافق مستثنی هستند.