در سال های گذشته به کرات شاهد شنیدن اخبار ناراحت کننده شهادت محیط بانان در درگیری با شکارچیان غیرمجازی که قصد داشتند به صورت غیر قانونی اقدام به شکار کرده و به حیات وحش آُسیب بزنند، در خروجی رسانه ها قرار گرفت. اخبار تاثربرانگیزی که تکرار چندباره آن علاقه مندان به محیط زیست را بیش از پیش به اقدامات حمایتی از این قشر وا می داشت.

سلام نو – سرویس اجتماعی: لایحه حمایت از محیط بانان ماه گذشته به تصویب رسید. لایحه ای که آنچنان که باید و شاید محیط بانان و فعالان محیط زیست را راضی نکرده بود. این لایحه علی رغم تصویب به اجرا نرسید چرا که شورای نگهبان با بخش هایی از این لایحه موافق نبود. البته این مخالفت ها هیچ ارتباطی با گلایه محیط بانان ندارد.

به گزارش سلام نو،  آن طور که فرمانده یگان حفاظت محیط زیست خبر داده شورای نگهبان به دلیل مغایرت مواد قانون حمایت از محیط بانان با ماده ۵۷ قانون اساسی این قانون را رد کرده و حالا قرار است حداکثر تا یک ماه دیگر خارج از نوبت در کمیسیون قضایی مورد بررسی قرار بگیرد.

لایحه حمایت از محیط‌بانان و جنگل‌بانان هشتم اسفندماه ۱۳۹۵ در هیات وزیران به تصویب رسید و در اردیبهشت ماه سال ۱۳۹۶ از سوی دولت روحانی راهی مجلس شورای اسلامی شد و بعد از دو سال انتظار از فیلتر مجلس گذر کرد اما فعلا ایرادات شورای نگهبان مانع اجرایش شده است.

این لایحه در وهله نخست تنها به محیط بانان و جنگل بانان اختصاص داشت و دولت هم نسبت به تامین منابع مالی آن قول مساعد داده بود. اما اتفاقی که در مجلس افتاد این بود این این لایحه به دیگر دستگاه های اجرایی هم تسری پیدا کرد و همین امر باعث شده تا شورای نگهبان بار مالی ناشی از تصویب این لایحه را خارج از توان دولت تشخیص داده و آن را رد کند.

سرهنگ جمشید محبت خانی، فرمانده یگان حفاظت محیط زیست با تایید این مساله در رابطه با ایرادات مطرح شده از سوی شورای نگهبان اظهار کرده است: پس از فرستادن لایحه پیشنهادی دولت به مجلس برای حمایت از محیط‌بانان و جنگل‌بانان، بند دیگری هم در مجلس به آن اضافه شد، مبنی بر اینکه داوطلبان مردمی که در پی مشارکت در عملیات محیط زیستی دچار جراحت می‌شوند، تحت پوشش بیمه‌ درمانی قرار گیرند و برای آنها جبران خسارت شود به دلیل اینکه در لایحه پیشنهادی دولت به مجلس این بند نبود و منابع مالی مورد نیاز آن نیز مشخص نشده بود شورای نگهبان به آن ایراد گرفت.  لایحه حمایت از محیط‌بانان بعد از رفع ایرادات به شورای نگهبان برای تایید ارسال می‌شود.

ایرادات وارده نسبت به این قانون باعث دلسردی است چرا که اگر قرار است این قانون مورد نقد قرار داده شود بندهای بهتری برای تغیر وجود داشتند. چند سال محیط بانان کشور و دیگر علاقه مندان به محیط زیست منتظر تصویب این قانون بودند دست آخر هم قانونی که تصویب شد رضایت جامعه 3400 نفره محیط بانان کشور را جلب نکرد.

در سال های گذشته به کرات شاهد شنیدن اخبار ناراحت کننده شهادت محیط بانان در درگیری با شکارچیان غیرمجازی که قصد داشتند به صورت غیر قانونی اقدام به شکار کرده و به حیات وحش آُسیب بزنند، در خروجی رسانه ها قرار گرفت. اخبار تاثربرانگیزی که تکرار چندباره آن علاقه مندان به محیط زیست را بیش از پیش به اقدامات حمایتی از این قشر وا می داشت.

همواره خلاهای قانونی در حمایت و صیانت از محیط بانان هنگام ماموریت و مقابله با شکارچیان غیرمجازاز مهم ترین دل نگرانی های محیط بانان بوده است. با این حال مفاد موجود در لایحه حمایت از محیط بانان در عمل در شرایط محیط بانان تغییری ایجاد نمی کند. سیروس زارع، فعال محیط زیست در این باره گفته است: مشمولیت محیط بانان به قانون به کار گیری سلاح توسط نیرو های مسلح در موارد ضروری قبلا در ماده ۲۷ دستور العمل خدمتی گارد و ماده یک قانون ذکر شده است و لازم است اصلاحاتی در این قوانین به عمل آید.

به نظر می رسد در شرایط فعلی مهم ترین که لایحه از شورای نگهبان به مجلس بازگشته بهترین فرصت برای اعمال تغییرات در لایحه حمایت از محیط بانان باشد. هرچند در حال حاضر هیچ اراده ای برای بهتر شدن وضعیت محیط بانان دیده نمی شود و این تغییرات مستلزم تامین بار مالی است که دولت زیر بار آن نمی‌رود.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***