"تعویض تلویزیون هیچ کمکی به بهبود برنامه های بی کیفیت نمی کند. این مسئله مصداق حذف صفر از واحد پول ملی است. " این مثال از آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی به بهترین شکل حق مطلب را درباره حذف 4 صفر از پول ملی ادا می کند.

سلام نو – سرویس اقتصادی: حذف 4 صفر از پول ملی بالاخره به تصویب رسیده است و قرار است پس از چندین سال بحث و بررسی به مرحله اجرا برسد. اما سوال اینجاست در شرایطی که به تعبیر تاجگردون این روزها تورم به رقم افسانه ای رسیده است آِیا حذف 4 صفر از پول ملی می تواند راهکار مثمر ثمری برای کنترل تورم باشد یا خیر؟

به گزارش سلام نو، چند سالی هست که بحث پیرامون حذف صفر از واحد پول ملی مطرح است. ابتدا این طرح در دهه 80 و در دولت احمدی نژاد به منظور راهکاری برای پوشش افزایش تورم و همچنین بهبود وضعیت اقتصادی مطرح شد که البته به مرحله اجرا نرسید. پس از آن در آذر ماه 95 و زمانی که ولی الله سیف ریاست بانک مرکزی را به عهده داشت دوباره این خبر رسانه ای شد. نهایتا امروز پس از بحث های فراوان حذف صفر به تصویب هیئت دولت رسید.  طبق این مصوبه واحد پولی ملی جدید تحت عنوان تومان تعریف می‌شود و هر تومان معادل ده هزار ریال فعلی و یکصد ریال جدید خواهد بود. البته هنوز تاییدیه بهارستان برای تصویب کامل این طرح و اقدام به چاپ اسکناس های جدید مانده است.

در این سه چهار سال اخیر که بحث حذف صفر از پول ملی دوباره مطرح شده کارشناسان زیادی مواضع خود را در این باره مطرح کرده اند و هرکدام از دیدگاه خود تاثیر این اقدام بر اقتصاد کشور را بررسی کرده اند. بیراه نیست اگر بگوییم کفه مخالفان این طرح همواره سنگینی می کرده است.

به باور شمار قابل توجهی از کارشناسان حذف 4 صفر از پول ملی نه تنها هیچ دردی از اقتصاد بیمار ما دوا نمی کند بلکه هزینه زا بودن این طرح این سوال را به اذهان متبادر می سازد که هزینه ای که باید برای عملیاتی شدن این طرح پرداخته شود به نسبت فایده ای که این طرح برای ما دارد، می ارزد یا خیر؟

به نظر می رسد حذف 4 صفر از واحد پول ملی تنها می‌تواند شکل ظاهری پول را تغییر دهد و در بهترین حالت سهولت بیشتری در خواندن پول برای ما ایجاد کند. نیتی که سیاستگذاران اقتصادی ما برای کنترل تورم دارند در این شرایط که ارزش پول ملی به شدت افت کرده محقق نمی شود و برای نیل به این امر تنها نیازمند قدم محکمی در مسیر اصلاح اقتصادی هستیم.

بهنام ملکی، اقتصاددان هم در این زمینه اظهار کرده است: حذف صفر از پول ملی تنها با اجرای مناسب سیاستهای انضباط پولی ، بودجه ای ، مالی ، فساد و تورم زدایی و ثبات اقتصادی ناشی از تحریم می تواند درتسهیل مبادلات وتغییرات تورم موثر باشد در صورت کم توجهی به الزامات هزینه های اجرایی آن بیش از فایده خواهد بود.

"تعویض تلویزیون هیچ کمکی به بهبود برنامه های بی کیفیت نمی کند. این مسئله مصداق حذف صفر از واحد پول ملی است. " این مثال از آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و کارشناس اقتصادی به بهترین شکل حق مطلب را درباره حذف 4 صفر از پول ملی ادا می کند.

تاکنون 50 کشور جهان اقدام به حذف صفر از پول ملی خود کرده‌اند که خیلی از این کشورها برای تکمیل چرخه روانی نسبت به تغییر نام واحد پول اقدام کرده اند.حذف صفر از واحد پول ملی صرفا اثر روانی دارد و هیچ گونه تأثیری بر شاخص های اقتصادی و طرف عرضه و طرف تقاضا ندارد. اگر این اثر روانی همراه با اصلاحات اقتصادی نباشد پس از مدتی این اثر از بین رفته و عملا کارکرد مثبتی برای این طرح نمی ماند. مخالفین می گویند تغییر فرم اگر چه ممکن است آثار مثبتی داشته باشد اما بیشتر از فرم نیازمند توجه به محتوا هستیم.

حالا و در وضعیتی که به نظر می رسد گام دیگری در حذف صفر از واحد پول ملی برداشته شده است، باید منتظر بمانیم و ببینیم دولت در این زمینه چه اقدامات دیگری خواهد داشت.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***