سلام نو – سرویس اجتماعی: همین چند روز قبل بود که خبر آتش سوزی در میدان حسن آباد باعث تخریب میراث فرهنگی شد و این امر تاثر زیادی بین مردم ایجاد کرد. با این حال در عمارت تاریخی تابان آتش سوزی نشده است بلکه در روز روشن جلوی چشم همه ما کارگران ساختمانی به حکم قانون در حال تخریب این میراث هستند. قانونی که البته حواشی پیرامون آن زیاد است.
به گزارش سلام نو، عمارت ارزشمند تابان در حالی که به عنوان یکی از میراث ارزشمند فرهنگی و تاریخی مورد توجه است، در حال تخریب است. اگر گذرتان به نزدیکی پل امیربهادر خورده باشد حتما این بنای زیبا که از مغازه های اطرافش متمایز است، توجه شما را جلب کرده است.
این عمارت و جداره ارزشمند تاریخی در حالی دارد از بین می رود که سازمان میراث فرهنگی تهران پس از شروع تخریب از شهرداری خواسته تا جلوی این اتفاق گرفته شود. اولین بار 11 سال پیش بود که خبر تخریب عمارات تابان رسانه ای شد. در آن زمان رضا موسوی، کارشناس وقت مرمت آثار تاریخی استان تهران در رابطه با این خانه به ایسنا گفته بود: این ملک اکنون در اختیار ورثه است و آنها بنا را به چند قسمت تقسیم کردهاند و هر کدام به انجام کاری در بنا تمایل دارند. یکی از وراث این بنا به سازمان میراث فرهنگی و گردشگری تهران درخواست تخریب و نوسازی را داد که با مخالفت ما روبهرو شد. پس از آن، درخواست ثبت بنا داده شد و بعد از ناامید شدن مالک برای تخریب، اکنون مایل به فروش بنا به میراث فرهنگی شده است و تا وقتی که بنا ثبت نشود، امکان چنین کاری وجود ندارد. ضمن اینکه مالک در اینباره با ما همکاری نمیکند و ظاهرا این قضیه درحال پیگیری قانونی است.
رجبعلی خسروآبادی، مدیرکل سابق میراث فرهنگی تهران چهار سال قبل در نامهای که به شهردار منطقه ۱۱ نوشته بود در رابطه با عمارت تاریخی تابان این طور گفته بود: با عنایت به رای قطعی دیوان عدالت اداری و با توجه به ارزشهای معماری و تاریخی فرهنگی ملک مذکور و همچنین مصوبه شورای عالی معماری و شهرسازی در خصوص ساختمانهای ارزشمند احداثی قبل از دهه ۴۰ شمسی اعلام میدارد: با تخریب و نوسازی ملک مشروط به تهیه نقشههای معماری وضع موجود به طور کامل شامل پلان، مقاطع، نما و ساخت و ساز عین به عین کاملا مطابق وضع موجود و تحت نظارت این اداره کل موافقت میگردد.
با این وجود امروز مساله ای که مطرح شده این است که اعتبار مجوز مربوطه از تاریخ صدور نامه به مدت یک سال بوده و عملا اعتبار اجرایی آن تا سال 95 بوده است. هرچند همین یک سال هم جای سوال است. همچنان جای امیدواری است با حمایت فعالان میراث فرهنگی، از تخریب کامل این عمارت ارزشمند جلوگیری شود.
آجرکاریهای منحصربه فرد، کاشیکاریهای بینظیر و پنجرههای چوبی متفاوت باعث شده تا از بین رقتن این ساختمان علاقه مندان به میراث فرهنگی را بیش از همه ناراحت کند. توییت های انتقادی مردم در فضای مجازی هم این مساله را بیشتر نشان می دهد. کاربری به نام سام گیوراد در این باره نوشته است: آقای شهرداری ، آقای میراث فرهنگی ، مانع تخریب عمارت تاریخی تابان شوید به راستی فریاد را از که به که باید برد؟ تخریب این بنای ارزشمند شهر تهران آغاز شد.
در این بین چند سوال برای مخاطب پیش می آید و آن اینکه چرا این عمارت در فهرست آثار ملی ثبت نشده است. آیا مدیران حال حاضر میراث فرهنگی قبل از این هیاهوی رسانه ای نیز با این کار مخالف بوده اند؟ چرا با تخریب جداره های ارزشمند این عمارت که در خیابان ولیعصر به عنوان مکانی که در فهرست آثار ملی کشور ثبت شده موافقت شده است؟ سوالات البته در این باره زیاد است. باید منتظر ماند و دید در روزهای آینده چه اتفاقی برای این عمارت می افتد.