گفته می شود قاچاق بنزین از اواسط تابستان تاکنون بیش از یک میلیارد لیتر بوده است. طبق آمار منتشره رشد مصرف بنزین در سال جاری 10 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است. عدم تغییر در قیمت بنزین، اهتمام نداشتن به فرهنگ‌سازی برای کاهش مصرف بنزین و مهم تر از همه بحث قاچاق باعث شده تا دولت باز هم به سراغ کارت سوخت برود.

سلام نو – سرویس اقتصادی: خبرها حکایت از احیای دوباره کارت سوخت دارد. هرچند به گفته بیژن زنگنه، وزیر نفت احیای مجدد کارت سوخت هدف از این کار کنترل قاچاق بوده و دولت بنا ندارد تغییری در قیمت سوخت و حامل های انرژی ایجاد کند.

به گزارش سلام نو، شرکت پالایش و پخش فرآورده‌ های نفتی در اطلاعیه ای اعلام کرده است : "تا ٢۴ آذرماه وقت دارید که کارت سوخت بگیرید و از این تاریخ به بعد نمی ‌توانید بدون کارت سوخت بنزین بزنید." کسری نوری، سخنگوی وزارت نفت هم حرف وزیر را تکرار کرده و تاکیده کرده است: " این اتفاق به معنی سهمیه بندی شدن و افزایش قیمت بنزین نیست، بلکه ما در حال آماده کردن زیرساخت ‌ها برای بازگشت کارت سوخت هستیم.

تاثیر بازگشت کارت سوخت بر کنترل قاچاق

وقتی در دولت احمدی نژاد بحث سهمیه بندی و بنزین دو نرخی مطرح شد، انتقادات زیادی به این طرح وارد شد و نارضایتی زیادی در مردم به وجود آورد. با این وجود بعد از چند وقت این مساله عادی شد و دیگر خبری از انتقادات نبود.

با روی کار آمدن دولت روحانی و انتصاب مجدد بیژن زنگنه به عنوان سکاندار وزارت نفت بحث تک نرخی شدن بنزین مجددا مطرح شد. نهایتا در سال 94 این امر محقق شد و با بنزین لیتری 1000 تومان عملا کارت سوخت از دور خارج شد.

بعد از نوسانات ارزی ماه های اخیر و سودجویی قاچاقچیان بنزین مباحث زیادی مبنی بر یافتن راهکارهایی برای کنترل قاچاق بی حساب بنزین مطرح شد که بازگشت کارت سوخت و البته افزایش قیمت بنزین از جمله آنها بود. پدرام سلطانی ، اقتصاددان و نایب رئیس اتاق بازرگانی در توییتی به این مساله اشاره و اظهار کرده بود: خوب است بدانیم که ارزش بنزین قاچاق بالغ بر ماهانه 5000 میلیارد تومان می شود و خوب است بدانیم که عملکرد کل بودجه عمرانی کشور ماهانه 4-3 هزار میلیارد تومان است. آنوقت که کارت سوخت را حذف کردید به این روزها فکر می کردید؟

گفته می شود قاچاق بنزین از اواسط تابستان تاکنون بیش از یک میلیارد لیتر بوده است. طبق آمار منتشره رشد مصرف بنزین در سال جاری 10 درصد نسبت به سال قبل افزایش داشته است. عدم تغییر در قیمت بنزین، اهتمام نداشتن به فرهنگ‌سازی برای کاهش مصرف بنزین و مهم تر از همه بحث قاچاق باعث شده تا دولت باز هم به سراغ کارت سوخت برود. موافقان احیای کارت سوخت می گویند اگر بر اساس سهمیه‌ بندی و با کارت هوشمند سوخت ارائه شود، امکان رصد مصرف و مقابله با قاچاق فراهم می ‌شود.

بنزین در سال 98 سهمیه‌بندی می‌شود؟

با وجود اینکه هم معاون اول رییس جمهور و هم وزیر نفت صراحتا اعلام کرده اند که قرار نیست بنزین سهمیه بندی شود و افزایش قیمت بنزین در دستور کار نیست به نظر می رسد با بازگشت مکانیزم کارت سوخت باید منتظر ماند تا قیمت بنزین دو نرخی شود. شاید صحبت مسئولین امر مبنی بر ثابت ماندن قیمت تا پایان سال محقق شود اما احتمال افزایش قیمت بنزین و سهمیه بندی در سال 98 بسیار بالا است.

هدایت الله خادمی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی با اشاره به همین نکته اظهار کرده است: دولت و وزارت نفت تاکید داشتند که مجدد به سمت کارت سوخت و دو نرخی کردن بنزین نمی روند اما واقعیت جامعه در نهایت  دولت را به این سمت می برد. او همچنین معتقد است: کارت سوخت بخشی از مشکلات را کم می کند، شفاف می شود که به کدام خودرو سوخت داده می شود، متاسفانه می توانستیم با هزینه کم سامانه هوشمند سوخت را احیا کنیم اما دولت آن را برای سال های متمادی رها کرد و احتمالا با هزینه های بیشتری می توان آن را آماده استفاده مجدد کرد.

به عقب برگردیم ؟

همیشه به عقب برگشتن بد نیست. شاید در اجرای طرح سهمیه بندی و صدور کارت سوخت در دهه هشتاد نقص ها و ایرادات به حقی وارد بود، با این حال بعد از آزمون و خطاهای این طرح دولت پاسخ قانع کننده ای برای کنار گذاشتن کارت های سوخت نداد. قرار است برای جلوگیری از معضل پیچیده ای به نام قاچاق به عقب برگردیم. با این توضیح که در این سالها و به ویژه در ماه های اخیر خسارت های زیادی به خاطر سیاستی که هیچ گاه توضیح دقیقی برایش داده نشد، متوجه کشور شده است. این را بگذاریم کنار هزینه های بالایی که باید برای راه اندازی سازوکار کارت سوخت شود. مطمئنا اگر به عقب بازگشتن باعث می شود که منابع کشور بیش از این از بین نبرد کسی مخالف این بازگشت به عقب نخواهد بود.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***