سلام نو- سرویس اقتصادی: "ریختهگران" نامی است که این روزها در فضای مجازی زیاد شنیده شده و حتی برای مدتی کوتاه تبدیل به ترند توییتر فارسی هم میشود، نامی که کلید یکی از بزرگترین پروندههای فساد اقتصادی در ایران یعنی پرونده بانک سرمایه است و به تازگی حکم جلبش هم صادر شده.
به گفته نماینده دادستان در دادگاه متهمان بانک سرمایه ریخته گران به دادسرا احضار شده اما حضور نیافته و مهلت قانونی متقضی شده و دستور جلب وی صادر خواهد شد.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضائیه درباره اینکه آیا واقعا قرار است پای ریختهگران به دادگاه باز شود؟ گفت: بله، به او در پرونده دیگری رسیدگی و حکمش صادر شده است و فرایند نهایی را طی میکند و در پرونده بانک سرمایه و صندوق ذخیره فرهنگیان نیز از آنجا که پرونده بخشبخش به دادگاه میآید و خیلی بخشها در دادسراست و پرونده او هم در این بخش در دادسراست. چند گروه پروندهشان به دادگاه آمده و حکمش صادر شده و بخشهای دیگر هم به مرور از دادسرا به دادگاه ارسال خواهد شد.
اما بهروز و فیروز ریختهگران کیستند که امروز نامشان این چنین در رسانهها مطرح میشود؟ به گواه رسانهها برادران ریختهگران دو فعال اقتصادی هستند که از اوایل دهه 80 در اقتصاد و فوتبال ایران ظاهر شدند و ثبت شرکت کاغذی تجارت خود را راه انداختند. این برداران با حضور در صنعت ذوب آهن ایران توانستند با تکنیکهایی پیچیده در آمدهایی کلان به دست بیاورند و با موجه جلوه دادن خود در قالب فعالیتهای خیریه و مذهبی مانور قدرت میدادند.
بهروز ریختهگران در یکی از مصاحبههای خود گفت: من تمام اعتبار کاری خودم را گذاشتهام تا با کمک خانواده بزرگ ذوبآهن و مسئولان استان اصفهان ذوب آهنی ایجاد کنیم که با میتال و تاتال و امثال آن رقابت کنیم نه با خریداران فعلی ذوب آهن و امثال آن چرا که معتقدم اگر میتال از یک کارخانه کوچک فولادسازی توانست یکی از بزرگترین هلدینگهای تولید فولاد جهان را ایجاد کند قطعا یک فرد مسلمان و شیعه بهتر از او خواهد توانست چنین کند.
این ادبیات بهروز ریختهگران به ادبیات هادی رضوی شبیه است به خصوص جایی که رضوی از قدرت بچه شیعه در سینما و اقتصاد میگوید و معتقد است شیعه باید در دنیا مطرح شود، رویکردی که با سوار شدن روی اعتقادات عمومی و سواستفاده از باورهای مذهبی عامه برای خود رانت اقتصادی و سیاسی فراهم میکنند.
در نهایت پس از بیش از یک دهه حضور پررنگ در صحنه سیاست و اقتصاد در ابتدای شهریور ماه سال ۹۲ رسانه ها از بازداشت ۲ برادر به اتهام فساد کلان اقتصادی خبر دادند. به نوشته رسانهها این دو برادر در سالهای اخیر با ثبت دهها شرکت کاغذی و از طریق تبانی و اعمال نفوذ و پرداخت میلیاردها تومان رشوه و دریافت غیرقانونی صدها میلیارد تومان تسهیلات بانکی، توانستهاند در مدت زمان کوتاهی صاحب ثروت نامشروع هنگفتی شوند، دو برادری که بعدا معلوم شد برادران ریختهگران هستند.
بیشتر بخوانید: بهروز ریختهگران سرمایهدار اصفهانی یا مفسد اقتصادی؟
پرونده بهروز ریختهگران و فیروز ریختهگران جایی برای در عرصه عمومی مشهور شد که اعلام شد در پرونده آنها با مدارک 2 جوان، 250 میلیارد تومان از بانک خودشان پول گرفته و پس نداده اند، شیوهای که ظاهرا برای معامله با شهرداری هم مورد استفاده آنان قرار گرفته بود و مدرک تقلبی ساختن و وام از خود گرفتن توانستند مبلغ کلانی به جیب بزنند.
نکته جالب در پرونده برادران ریختهگران این است که بهروز ریختهگران که چند هزار میلیارد تومان بدهی و پرونده مالی دارد با وثیقه مالی آزاد شده است. علی اکرمی، روزنامهنگار با اشاره به این مسئله در توییتر خود نوشت:
"بهروز ریخته گران سهامدار بانک سرمایه بوده و دهها پرونده تختلف فساد مالی متنوع در اغلب بانکها و پتروشیمیها دارد؛ به استناد نامه وزیر کار ایشون با قید وثیقه آزاد شدهاند کاش می شد بدانم کسی که هزاران میلیارد تومان اتهام دارد با چقدر وثیقه آزاد شده."
حال باید دید آیا بهروز ریختهگران در نهایت توسط قوه قضاییه جلب میشود یا مانند خاوری فرار میکند؟ هرچند جوانان عدالتخواه اصولگرا که پرونده ریختهگران را پیگیری میکنند معتقدند ریختهگران و مدیران بانک سرمایه از مهرههای میانی حلقه فساد هستند و قوه قضاییه باید به سراغ سایه نشینهای فساد برود.
نظرات