بسیاری گمان می‌کنند نچیروان بارزانی جوان و تکنوکرات می‌تواند کردستان را سامان دهد. ولی منتقدانش معتقدند او سال‌ها نخست وزیر بود و کاری از پیش نبرده.

سلام نو- سرویس بین‌الملل: دوسال پیش و پس از شکست مسعود بارزانی در پروژه استقلال کردستان عراق بود که انتقادات از رییس مقتدر و محبوب اقلیم کردستان افزایش یافت. مسعود با اقدام خود کارتی را سوزاند که شاید اگر در وقت درست استفاده می‌شد می‌توانست رویای دیرینه کردها چند دهه اخیر را محقق کند.

در همه‌پرسی دو سال بیش از ۹۰ درصد رای‌دهندگان کرد به استقلال اقلیم کردستان از عراق رای دادند، اما بغداد که از ابتدا به شدت با برگزاری این رفراندوم مخالف بود، گفت که این رای‌گیری را به رسمیت نمی‌شناسد، به ویژه حیدر العبادی، نخست وزیر وقت اعلام کرد که تنها ابطال رای‌گیری مورد قبول است.

در پی بالا گرفتن بحران، نیروهای ارتش عراق با همراهی حشد شعبی برای در اختیار گرفتن کنترل مناطق مورد مناقشه با اقلیم، از جمله شهر نفت‌خیز کرکوک، اقدام به عملیات علیه نیروهای کرد کردند. در پی این اقدام مسعود بارزانی شاهد حمایت خاصی از قدرت‌‎های بین المللی نبود و در پی افزایش فشارها از ریاست اقلیم کنار رفت.

مسعود بارزانی

حالا پس از مدت‌ها کش مکش نچیروان بارزانی، نخست وزیر سابق اقلیم به ریاست آن رسید تا با تمام تنش‌ها ردای ریاست اقلیم در خاندان ملا مصطفی بارزانی باقی بماند.

نچیروان بارزانی نوه مصطفی بارزانی و همچنین برادر زاده و نیز داماد مسعود بارزانی رئیس پیشین اقلیم کردستان عراق است. نچیروان تحصیلات خود را در دانشگاه تهران در رشته علوم سیاسی به پایان رساند و در سال ۱۹۸۷ به عضویت دفتر سیاسی حزب دموکراتیک کردستان رسید و در آزادسازی کردستان در سال ۱۹۹۱ حضوری فعال داشت.

رئیس جدید اقلیم بر خلاف روند طی سه دهه گذشته، یعنی از زمان خودمختاری شمال عراق در سال 1991 تا کنون، برای اولین‌بار بدون حصول توافق میان دو جریان اصلی قدرت (حزب دموکرات کردستان عراق و حزب اتحادیه میهنی کردستان) تعیین می‌شد. در نشست 28 ژوئن 2019 پارلمان محلی با وجود مخالفت و عدم حضور برخی از احزاب دیگر به ویژه حزب اتحادیه میهنی کردستان در این نشست، نچیروان بارزانی با رای مثبت 68 نماینده از مجموع 81 نماینده حاضر، به عنوان رئیس جدید اقلیم کردستان انتخاب شد.

قابل ذکر است که انتخابات مجلس کردستان عراق هفت ماه پیش برگزار شد، اما اختلاف بین احزاب مانع تشکیل دولت اقلیم شده بود، اختلافی که بین حزب دمکرات و حزب اتحادیه میهنی، میراث‌داران جلال‌طالبانی وجود داشت و دارد.

اتحادیه میهنی از متحدان استراتژیک حزب دمکرات کردستان عراق است. در سال‌های گذشته این دو حزب عملا کردستان عراق را در کنترل خود داشته‌اند. پیشمرگ‌های اقلیم هم در کنترل این دو حزب قدرتمند هستند.

حضور نچیروان بارزانی در سمت ریاست اقلیم برای ایران نکته قابل اهمیتی است. رییس جدید اقلیم فارغ التحصیل مهم‌ترین دانشگاه ایران است و به فارسی مسلط است، از سوی دیگر کنار رفتن مسعود بارزانی باعث شده که کدورت‌ها بین تهران و اربیل به حداقل برسد و دو طرف بتوانند برگ جدیدی را در روابط دو طرفه ورق بزنند.

از سوی دیگر نچیروان امکان ترمیم روابط با ترکیه را نیز دارد، چنان که چاوش‌اغلو وزیر خارجه ترکیه در مراسم تحلیف رییس جدید اقلیم حضور داشت و به احترام سرود اقلیم نیز از جای خود به پا خواست.

بسیاری گمان می‌کنند نچیروان بارزانی شخصیتی عملگرا، تکنوکرات و طرفدار اقتصاد است که می‌تواند وضعیت آشفته کردستان عراق را سامان بخشد ولی منتقدانش معتقدند او سال‌ها نخست وزیر بود و کاری از پیش نبرده، باید صبر کرد و دید نچیروان و پسر عمویش، مسرور، می‌توانند فصل جدیدی در اقلیم کردستان ایجاد کنند یا خیر؟

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***