فرزندان داعش داغ پدران خود را به دوش می کشند
نشریه فارن پالسی به شرایط هزاران کودک گرفتار در اردوگاه الهول در شمال شرقی سوریه نگاهی انداخته است و بحران انسانی که در ادامه جنگ علیه تروریسم ناگزیر خواهد بود.
به گزارش سلام نو، فروپاشی خلافت داعش در ماه مارس با یک بحران انسانی غیرمنتظره در ارتباط با ده ها هزار کودکی همراه بود که اکنون در اردوگاهی متروک در حومه شهر الهول در شمال شرقی سوریه در بازداشت به سر می برند. این کودکان محصول جانبی غیرمنتظره کمپین تحت حمایت ایالات متحده علیه جنبش افراطی داعش هستند. حدود 9000 جنگجوی داعش دستگیر شده اند و اکنون در زندان های گوناگون محلی زندانی هستند. اما حدود 73000 نفر دیگر هم از اعضای خانواده جنگجویان داعش هستند که در ماه های آخر این جنگ پنج ساله تسلیم یا دستگیر شده اند. در حال حاضر بیش از 90 درصد از ساکنان اردوگاه الهول را زنان و کودکان خانواده جنگجویان داعش تشکیل می دهند.
اطلاعات مربوط به فرزندان داعش حیرت انگیز است: طبق گزارش دفتر هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد که در تاریخ 29 ماه مه منتشر شد، 65 درصد از ساکنان الهول زیر 12 سال سن دارند. بیش از 20 هزار نفر از ساکنان اردوگاه زیر 5 سال سن دارند که به این معناست که پس از سلطه داعش در سراسر سوریه و عراق در 2014 و تشکیل خلیفه داعش در سال 2014 متولد شده اند. آژانس سازمان ملل در این گزارش آورده است: «اطلاعات مربوط به پراکندگی نشان می دهد که احتمالا حدود سه هزار کودک در الهول بدون همراه هستند و از دیگر اعضای خانواده خود جدا شده اند و برخی از آنها هم از خواهر و برادرهای خود مراقبت می کنند.» طبق گزارش کمیته بین المللی صلیب سرخ، به نظر می رسد که صدها نفر از این کودکان یتیم باشند چراکه والدین آنها در جنگ کشته شده اند. یکی از مشکلات بزرگ آموزش ضعیف یا بی سوادی کامل این کودکان است. طبق گزارش سازمان ملل متحد، حدود 11 هزار کودک 6 تا 18 ساله دست کم در 5 سال گذشته هیچ نوع آموزشی دریافت نکرده اند.
زنان و کودکان داعش از آخرین محل تحت تسلط این گروه یعنی روستای کشاورزی باغوز در مرز مشترک سوریه و عراق به اردوگاه متروک بدون امکانات و با شمار کارکنان محدود در الهول منتقل شده اند. شمار ساکنان اردوگاه از شمار گروه های امداد رسانی که برای فراهم آوردن نیازهای ساکنان از غذا، چادر و پتو برای بیمارستان های صحرایی گرفته تا واکسن های سرخک به دردسر افتاده اند، خیلی بیشتر است. وسعت اردوگاه نزدیک به 400 متر مربع است و به چندین بخش اصلی تقسیم شده: بزرگ ترین بخش متعلق به عراقی ها و سوری هاست و اکثریت ساکنان اردوگاه را همین گروه تشکیل می دهند. در یک بخش هم همه خارجی ها ساکن هستند که بیشتر آنها جنگجو انگاشته می شوند و تحت نظارت دقیق تری قرار دارند. به گزارش سازمان ملل متحد، خانواده های اعضای داعش در حدود 13 هزار چادر ساکن هستند، اما به چادرهای بیشتری برای اسکان آنها نیاز است. کودکانی که در این اردوگاه به سر می برند به جز بازی کردن در محیط پر از گرد و خاک اردوگاه هیچ کار دیگری برای انجام ندارند. بسیاری از کودکان دختر فرزند داعش در این اردوگاه همانند مادرانشان همان حجابی را دارند که در زمان بودن در داعش از آنها خواسته می شد داشته باشند.
فرزندان داعش از ده ها کشور از فرانسه گرفته تا روسیه، مراکش تا مالدیو، بلژیک تا چین و حتی ایالات متحده درخواست دریافت ملیت کرده اند. فرانسه 5 نفر از یتیمان جنگجویان فرانسوی داعش و قزاقستان 156 کودک را پذیرفته اند. اما تنها چند کشور اندک داوطلب شده اند تا فرزندان جنگجویانی که از این کشورها به داعش پیوسته اند را بپذیرند. این بچه ها در باورها و شیوه رفتاری داعش به دنیا و بار آمده اند و ننگ داعش را با خود بر دوش می کشند. این بچه ها بدون اینکه گزینه دیگری برای زندگی داشته باشند و بدون هیچ آینده ای، با نمونه خفیف تری از همان نگرانی ها و وحشت عمومی ای مواجه هستند که در ارتباط با جنگجویان داعش وجود داشت. این کودکان به جا مانده از داعش را شاید بتوان تاثیرگذارترین میراث آنها دانست./ایران دیپلماسی