انتقادهای تند و تیز امثال مرعشی و کرباسچی حکایت از آن دارد که کارگزارانی ها در آینده خیلی روی شورای عالی حساب باز نکرده اند. شاید اگر شایعات ماه های پیش محقق می شد و شخصیتی مثل عبدالله نوری که مورد احترام اکثریت اصلاح طلبان است و توان ایفای نقش محوری را دارد جایگزین عارف در ریاست شورای عالی می شد اوضاع متفاوت از این بود.

سلام نو - سرویس سیاسی: گفته می شود حسین مرعشی به خاطر حمایت نشدن از محسن هاشمی برای تصدی شهرداری تهران از شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان قهر کرده است. کرباسچی، شهردار سابق تهران هم معتقد است از این شورا حداکثر بتوان برای هماهنگی های انتخاباتی استفاده کرد و چیز بیشتری از آن در نمی آید. او گفته است شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان به جایی نمی رسد. انتقاداتی که از شروع دور جدید تشتت آرا در درون این شورا خبر می دهد.

از تشکیل تا تغییر شورای عالی اصلاحات

در بحبوحه انتخابات سال 94 و زمانی که شورای هماهنگی اصلاح طلبان جامعیت لازم در تصمیم گیری برای جریان اصلاحات را نداشت، با دستور سید محمد خاتمی شورایی تشکیل شد متشکل از افراد ذی نفوذ اصلاحات که در واقع ترکیبی از اعضای شورای هماهنگی و دیگر فعالان با سابقه اصلاح طلب بود.

در ابتدای اعلام موجودیت این شورا کمتر کسی با اصل ایده مخالفت کرد.با وجود اختلافات درون شورا با هر کم و کیفی که بود لیست واحدی برای انتخابات مجلس سال 94 معرفی شد که علی رغم مجهول بودن سابقه بسیاری از آنان برای مردم، رای خیره کننده ای به این لیست داده شد. در بستن این لیست وزن بسیاری از متنفذان سیاسی جریان اصلاحات که در برخی احزاب خاص این جریان عضویت داشتند، مشهود بود.

از همان روزها مطالبه تغییر ساختاری شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان مطرح شد. مطالبه ای که خیلی به مذاق بسیاری از اعضای این شورا خوش نیامد. کمرنگ بودن نقش جوانان در تصمیم گیری ها، ساختار غیردموکراتیک شورا در انتخاب شدن اعضا، حضور نمایندگان احزاب چند نفره و عدم توجه به تحزب و موارد زیاد دیگری از این دست از ابتدا محل مناقشه بود.

بعد از انتخابات شورای شهر که با وجود تایید صلاحیت چهره های گوناگون لیستی غیرمترقبه از سوی این شورا بسته شد، انتقادات گسترده تر شد. بسیاری این هشدار را دادند که با ادامه یافتن این روند اصلاح طلبان بهتر است رویای رای مردم به لیست واحد را فراموش کنند.

ریاست عارف براین شورا به عنوان کسی که عملکردش چه در مجلس و چه در شورا محل انتقاد کسر قابل توجهی از فعالان اصلاح طلب بوده همواره محل بحث بوده است. در نامه ای که چندی پیش درباره لزوم اصلاح اصلاحات از سوی تعدادی از جوانان اصلاح طلب به سیدمحمد خاتمی نوشته شد به این مساله به صورت جدی تری اشاره شده بود.

با این حال در دور جدید هم علی رغم تغییرات زیادی که در ترکیب شورا داده شده است باز هم عارف رییس شورا شده است و موسوی لاری هم دومین شخص مورد انتقاد اصلاح طلبان نفوذ بالاتری در شورا پیدا کرده است.

آینده شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان چه می شود؟

اصلاح طلبان بعد از تشکیل جمنا به عنوان تشکلی که قرار بود اصولگرایان را راهبری کند، انتقادات زیادی را متوجه جمنا کردند. انتقاداتی که علی الاصول درست بود منتها مطرح کردن آن از سوی اصلاح طلبان مصداق ضرب المثل " رطب خورده منع رطب چون کند؟" بود. اصلاح طلبان جمنا را به درستی در حد ستادی برای انتخاب گزینه جریانشان در نزدیکی انتخابات می دانستند و کارکرد دیگری برایش قائل نبودند. درست همان اتفاقی که برای شورای عالی افتاده است. در یک سال گذشته شورای عالی تا مرز انحلال پیش رفت و عملا هیچ جلسه ای برگزار نکرد. بعد از مطرح شدن بحث هایی چون پارلمان اصلاحات و لزوم تغییر در کنش های اصلاح طلبانه شورای عالی سیاستگذاری با ترکیبی نسبتا بهتر اما باز هم با ابهام در نحوه انتخاب اعضا دور جدیدی را آغاز کرد. هرچند در دور جدید هم مشخص نیست چه برنامه ای برای ادامه فعالیت دارند.

انتقادهای تند و تیز امثال مرعشی و کرباسچی حکایت از آن دارد که کارگزارانی ها در آینده خیلی روی شورای عالی حساب باز نکرده اند. شاید اگر شایعات ماه های پیش محقق می شد و شخصیتی مثل عبدالله نوری که مورد احترام اکثریت اصلاح طلبان است و توان ایفای نقش محوری را دارد جایگزین عارف در ریاست شورای عالی می شد اوضاع متفاوت از این بود.

درباره حزب اتحاد و دیگر احزاب سمپات دیگر می توان این گونه تحلیل کرد که فعلا مشارکتی های سابق آن قدرها گلایه ندارند. اکثریت قابل توجهی از شورا در دستان آنهاست. شورایی که هرچقدر هم به آن نقدهای منطقی و مستدل وارد باشد با این وجود در حال حاضر عالی ترین نهاد تصمیم گیری در جریان اصلاحات است.

بیش از همه عارف و یارانش از ترکیب شورا راضی هستند. عارف که ریاست شورا را به عهده دارد و چند تن از اعضای بنیاد امید هم در شورا هستند. نفوذ بالای موسوی لاری، وزیر کشور دولت اصلاحات در شورای عالی و ارتباط خوبش با عارف نیز از دیگر دلایل رضایت طیف عارف از ترکیب شورای عالی اصلاحات است.

در فاصله یک سال و اندی تا انتخابات مجلس 98 در حالی که نمی توان در ریزش هواداران اصلاحات تردیدی کرد باید منتظر ماند و دید آیا شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان در طی این مدت کنشی بیش از یک ستاد هماهنگ کننده در نزدیکی انتخابات پیش رو خواهد داشت یا خیر ؟

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***