متاسفانه امروزه میزان مصرف خودسرانه و بیش از اندازه قرص های مسکن در میان افراد افزایش یافته است که این خود می تواند با عوارض بسیاری همراه باشد.

گفتنی است بسیاری از پزشکان بر این باور هستند که مصرف بیش از اندازه قرص های مسکن می تواند با عوارضی مانند نارسایی کبد و کلیه، زخم معده و حتی خونریزی داخلی همراه باشد.

همان گونه که می دانیم مسکن ها یکی از پرمصرف ترین داروها در دنیا هستند که البته این داروها به شکل آمپول، قرص، کپسول ، شیاف و شربت در بازار موجود است.

بدیهی است مهم ترین وظایف مسکن کاهش درد، از بین بردن تب و کاهش التهاب می باشد از این رو مردم هر زمان که تب ، دردهای عضلانی یا التهابی مانند آرتریت دارند از این داروها استفاده می کنند.

لازم به ذکر است مصرف بیش از اندازه مسکن ها می تواند باعث خون ریزی داخلی نیز شود از این رو متخصصان دارویی معتقد هستند که مصرف خودسرانه و دوز بالای این داروها خطرناک است و مصرف بیش از سه روز آن عوارض زیادی دارد.

جالب است بدانیم که برخی از افراد بر این باور هستند که بعضی اشکال دارو از عوارض کمتری برخوردار می باشد مانند نوع شیافی که از راه مقعد وارد بدن می شود و جذب روده ای دارد نه جذب از طریق معده و از آن جا که شیاف از انتها ی روده جذب می شود ممکن است عوارض آن برای معده کم باشد اما بعد از جذب به شکل سیستمیک جذب می شود وعوارض خود را دارد.

از سوی دیگر برخی از مصرف کنندگان گمان دارند قرص های روکش دار عارضه کمتری دارد و مصرف آن چندان مشکل ساز نیست اما این  در حالی است که قرص روکش دار هم در معده جذب می شود و جذب سیستماتیک آن نیزعوارض بسیاری دارد .

بررسی تفاوت بروفن و ژلوفن

باید در نظر داشت هر دوی این ترکیب ها مسکن است با این تفاوت که ژلوفن به شکل ژلاتین است زیرا ممکن است ترکیب ژله مانند آن زمان جذب کمتری داشته باشد اما ماده موثره هر دو یکی است.

بدیهی است مسکن ها همه عوارض داروهای غیراستروئیدی را دارند و کارشان این است که فعالیت پروستاگلندین ها را کم می کنند. پروستاگلندین ها باعث التهاب می شوند و مسکن ها جلوی ترشح این ماده را می گیرند .

تاثیر مصرف مسکن دردوران بارداری

جالب است بدانیم مصرف دارویی مسکن ها در دوران بارداری به اوایل، اواسط و اواخر دوره بارداری تقسیم می شود.

آنچه مسلم است مصرف مسکن ها در دوران بارداری تنها با نظر پزشک و در شرایط خاص تجویز می شود و پزشک مواقعی ممکن است منافع آن را ترجیح دهد و درشرایط خاص و زمان محدود و دوز کم تجویز شود.در دوران شیردهی و برای اطفال هم به این محدودیت ها و دقت نظرها توجه می شود. مانند این که برای اطفال زیر شش ماه نباید ژلوفن تجویز شود.در کهن سالان هم به دلیل خطر و حساسیت زیاد، مصرف مسکن ها به شدت باید کنترل شده و با احتیاط باشد.

روش های غیر دارویی برای تسکین درد

باید در نظر داشت که استفاده از روش های غیردارویی برای تسکین درد بسیار توصیه می شود چرا که از عوارض کمتری برخوردار می باشد.

یکی از روش های کاهش درد استفاده از کمپرس سرد و یا گرم است چرا که این کار می تواند باعث کاهش درد شود.

استفاده از طب سوزنی نیز برای تسکین درد و التهاب مفید است به گونه ای که می توان با استفاده از این روش به راختی و در کوتاه ترین زمان ممکن درد را کاهش و یا از بین برد.

یکی دیگر از راه های کاهش درد، کاهش اضطراب و نگرانی است که می تواند به کاهش درد کمک کند چرا که باید یادآور شد که استرس و نگرانی خود یکی از عوامل اصلی افزایش درد و یا ایجاد درد می باشد.

همان گونه که می دانیم استفاده از دمنوش های گیاهی نیز می تواند در درمان بسیاری از دردها موثر باشد از این رو می توان برای کاهش سردرد و یا دردهای التهابی از دمنوش های گیاهی استفاده کرد.

مصرف مسکن برای بیماران خاص

شایان ذکر است بیماران خاص که تحت درمان هستند باید با نظرپزشک و به میزان تجویز شده از داروهای مسکن استفاده کنند از این رو نمی توان مسکن را در بیمارهای خاص نیز به انداز دلخواه مصرف کرد.

لازم به ذکر است بسیاری از مسکن ها با برخی ازداروها مانند داروهای فشارخون ، داروهای قلب و .. تداخل دارویی دارند بنابراین توصیه می شود از مصرف خودسرانه مسکن ها جلوگیری شود.

در پایان باید خاطر نشان کرد که مصرف خود سرانه مسکن‌ها نه تنها باعث بروز آسیب‌های جدی برای فرد خواهد شد بلکه می‌تواند باروری جنین و نسل‌های آینده را هم تحت تاثیر قرار دهد.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***