سلام نو – سرویس سیاسی: حسن روحانی در سخنرانی این هفته خود دو کلید واژه "رفراندوم" و "اختیارات ویژه" را مطرح کرد تا بار دیگر سخنان درباره ایدههای او داغ شود.
روحانی که یکشنبه میزبان دانشجویان و جوانان بود در جمع آنان بار دیگر از رفراندوم و رجوع به رای مردم و حرف زد و گفت: حضور نسل جوان و تلاش برای استفاده از ظرفیتهای استفادهنشده قانون اساسی راهحل مشکلات است و قانون اساسی ما ظرفیتهای بالایی دارد که یکی از آنها اصل 59 است که میگوید اگر در یک مساله مهم فرهنگی، اجتماعی یا سیاست خارجی، اختلاف نظر داریم، میتوانیم پای صندوق آرا برویم تا مردم نظر دهند. طبق این اصل و در مسائل اساسی نمایندگان ملت در مجلس میتوانند تصمیم بگیرند تا موضوع به رای عمومی گذاشته شود و مشکل حل شود.
روحانی روز بعدش یعنی دوشنبه میزبان جمعی از روحانیون و فضلای حوزه بود و آنجا از اختیارات ویژه حرف زد و گفت: همانگونه که در جنگ ۸ ساله اختیارات ویژهای را از امام راحل گرفته و توانستیم جنگ را اداره کنیم و حتی موفقیتهای بسیاری را به دست آوریم امروز هم به چنین اختیاراتی نیاز داریم.
سخنان روحانی در شرایطی بیان میشود که از دوران مذاکرات مرتبط با برجام روی مسئله رفراندوم تاکید دارد و بابت مطرح کردن آن هجمههای بسیاری را تحمل کرد، اما هیچ گاه منظور خود از رفراندوم را به شکلی واضح بیان نمیکند و این واژه را به صورتی گنگ به کار میبرد.
رییس جمهور هیچ گاه مشخص نکرد که آیا واقعا رفراندوم را به صورت عملی ممکن میداند یا خیر و بعد اساسا در چه حوزهای به دنبال رفراندوم است؟ تغییر قانون اساسی، سیاست خارج یا موضوعی دیگر؟ روحانی همچنین هیچ گاه به صورت پیوسته روی موضوع رفراندوم تاکید نکرد و به دنبال درخواست آن از رهبری یا ارائه درخواستی از سوی فراکسیون امید نرفت.
حسن روحانی چه اختیارات ویژهای میخواهد؟
کلید واژه دوم روحانی اما کلید واژهای جدید و کمتر استفاده شده است. او درخواست اختیارت ویژه میکند، مانند اختیارات ویژهای که امام در زمان جنگ داده بود. در خرداد 67 آیتالله خامنهای به عنوان رییس جمهور وقت طی نامهای از امام میخواهد جهت تمشیت امور به خصوص در حوزه نظامی شخصی را منصوب و به وی اختیار انجام امور را دهد.
رییس جمهور وقت برای این کار آیتالله اکبر هاشمی رفسنجانی را پیشنهاد میدهد. بر اساس همین نامه امام در نامهای آیتالله هاشمی را را با تمام اختیارات به جانشینی فرماندهی کل قوا منصوب میکند و در هفت بند اختیاراتی از جمله ایجاد ستاد فرماندهی کل تا تهیۀ زمینۀ وحدت کامل و هماهنگی کامل ارتش، سپاه، بسیج و نیروهای انتظامی در تمامی زمینه های دفاع مقدس را به وی واگذار میکند.
حالا به نظر میرسد حسن روحانی به عنوان رییس جمهور در خواست این سطح از اختیارات را برای خود دارد، البته مشخص نیست این اختیارات را در حوزه نظامی طلب میکند یا حوزه اقتصاد که جنگ اصلی در آن اتفاق افتاده؟
اختیارت ویژه و رفراندوم نیاز واقعی یا راهی برای فرار از فشار؟
منتقدین حسن روحانی معتقدند اکنون رفراندوم ضرورتی ندارد و هم رییس جمهور و سران قوا به حد کافی اختیار ویژه برای جنگ اقتصادی در اختیار دارند و نیازی به اختیاراتی با سطح بالاتر نیست به خصوص وقتی که رییس جمهور با همین سطح اختیارات هم عملکرد درخشانی نداشته است.
آنها معتقدند با افزایش فشارهای خارجی و داخلی روی دولت و ضعف آن به خصوص در حوزه اقتصاد حسن روحانی رفراندوم و اختیارات ویژه را به عنوان ابزاری برای گریختن از فشار انتقادات استفاده میکند، آنچنان که پیش از این نیز همین استفاده را از ایده رفراندوم کرد و آن را اهرمی برای حمله به منتقدین قرار داد.
باید صبر کرد و دید حسن روحانی این بار هم مثل دفاعات قبل این دو ایده را در میان زمین و آسمان رها میکند یا با پیگیری آنها هدف خاصی را دنبال میکند.