لازم به ذکر است گیاه شناسان به افرادی که از خوردن سیر تنها به دلیل بوی آن اجتناب می کنند مصرف والک را پیشنهاد می کنند چرا که این دو گیاه از یک خانواده میباشند.
جالب است بدانیم که گیاه سیر که بیشتر با آن آشنا هستیم با نام سیر خانگی و والک با نام سیر جنگلی معروف میباشد.
باید در نظر داشت که تجزیه شیمیایی این دو گیاه نشان میدهد که سیر و والک از نظر مواد موثر شیمیایی بسیار مشابه هم هستند.
والک چگونه گیاهی است؟
سبزی کوهی والک گیاهی است که تنها در فصل بهار و تنها در مناطق کوهستانی میروید. این گیاه مانند پیاز است و گلهای سفید و کوچک ستارهای شکل این گیاه در میان برگهای پهن و براق آن خودنمایی میکند.
آنچه مسلم است گل این گیاه، برگها و ریشه آن همگی از قسمتهای قابلاستفاده میباشند.
پر واضح است که والک از 5 هزار سال پیش تا کنون به عنوان گیاه شگفتانگیز معروف بوده چرا که از خواص درمانی متعدد و خارقالعادهای برخوردار می باشد اما این در حالی است که هنوز بسیاری از افراد با خواص آن آشنایی ندارند.
ویژگی های سیر جنگلی (والک) بر سیر خانگی
همان گونه که می دانیم علی رغم وجود شباهت های بسیاری میان سیر خانگی و سیر جنگلی باید متذکر شد که سیر جنگلی از مزیت های دیگری نیز برخودار می باشد که در ادامه به آن اشاره خواهد شد.
برخورداری والک از مواد فعال شیمیایی بیشتر
بی بودن والک
برخورداری از مواد شیمیایی که در سیر خانگی وجود ندارد.
چرایی بیبو بودن والک
همان گونه که می دانیم برگهای والک از مقدار زیادی کلروفیل برخوردار است که با مواد نیتروژنی موجود در این گیاه (که مسئول ایجاد بو در گونههای مختلف خانواده سیر میباشد) در طی عمل هضم و جذب ترکیب میشوند که در نتیجه این مواد نیتروژنی غیرفعال گشته و تبدیل به مواد بودار نمیشوند. به عبارت ساده تر کلروفیل زیاد موجود در این گیاه مانع از انتشار بوی این گیاه میشود.
بررسی ترکیبات موجود در گیاه والک
باید یادآور شود والک از ترکیبات متعددی برخوردار است که در ذیل به آن اشاره خواهد شد.
آمینواسیدهای گوگرددار
آلیسین
دی وینیل سولفور
دی متیل تیوسولفونات
لازم به ذکر است که تمام مواد مذکور مسئول خواص متمایز این گیاه میباشند.
بررسی ویتامین های موجود در والک
بسیاری از گیاه شناسان بر این باور هستند که والک از انواع معدنی و ویتامین ها برخوردار است که در ادامه به معرفی آن می پردازیم.
ویتامین A
ویتامین C
ویتامینB
ژرمانیوم
سلنیم
روی
پیشگیری از بیماریهای قلبی و عروقی با والک
پر واضح است که آلیسین یک ترکیب گوگرددار در والک میباشد که می تواند فشارخون را در حد نرمال حفظ کند و همچنین با جلوگیری از جذب کلسترول، باعث کاهش سطح کلسترول خون نیز خواهد شد. از این رو میتوان آن را به عنوان یک محافظتکننده بینظیر در برابر ایجاد لخته خون و پلاکهای چربی دانست. به عبارت ساده تر مصرف والک می تواند از بروز سکته و بیماریهای قلبی جلوگیری کند.
والک و بهبود بیماریهای گوارشی
از سوی دیگر باید خاطر نشان کرد که والک بر کبد، کیسه صفرا، روده و معده نیز تاثیرات بسزایی دارد چرا که این گیاه روند هضم را بهبود میبخشد از این رو می توان از آن برای بهبود سوءهاضمه استفاده کرد.
بدیهی است عصاره والک را میتوان برای درمان کرمهای لولهای روده استفاده کرد بنابراین با استفاده از والک می توان بسیاری از بیماری ها مانند اسهال، کولیک، گازهای اضافی معده و روده و رودل را درمان کرد.
یکی دیگر از خواص درمانی والک درمان کم اشتهایی می باشد.
پر واضح است که اتانول موجود در والک میتواند شدت اثر رادیکالهای آزاد را کاهش دهد با این اوصاف میتوان این گیاه را نوعی آنتیاکسیدان بسیار قوی در برابر حمله رادیکالهای آزاد دانست.
آشنایی با خواص دیگر والک
والک ضد آسم است.
والک برطرفکننده برونشیت است.
والک ضد آمفیزم است.
والک برای کاهش وزن موثر است.
والک می تواند دردهای روماتیسمی را کاهش دهد.
والک می تواند در درمان آرتریت مفصلی مناسب باشد.
والک می تواند احتمال ابتلا به سرطان معده و پروستات را کاهش دهد.
والک قابض است.
والک عرق آور است.
والک ادرار آور است.
والک تب بر است.
والک خلط آور است.
والک ضد اسپاسم عضلانی است.
روش های مصرف والک
جالب است بدانیم که بعد از شستشوی گیاه والک، برگهای گیاه را به قطعات یک الی دو سانتیمتری برش می زنیم و بعد آن را فریز می کنیم و در طول سال که این گیاه وجود ندارد از آن می توانیم استفاده کنیم.
در پایان باید خاطر نشان کرد که می توان با والک سبزیپلو و کوکو سبزی درست کرد.