سلام نو – سرویس اقتصادی: در حالی که صنعت خودروسازی در جهان با سرعت سرسام آوری در حال پیشرفت است در کشور ما هنوز در این زمینه در بسیاری از حداقل ها ضعف وجود دارد. یکی از ضعف های ما در این زمینه تولید خودروی برقی است.
به گزارش سلام نو، مقابله با آلودگی هوا و کاهش میزان انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای در راستای حفاظت هرچه بیشتر از محیط زیست و البته پایان پذیر بودن سوخت های فسیلی دنیا را مجاب کرده تا با افزایش تولید خودروهای برقی در استفاده از سوخت های فسیلی صرفه جویی کنند. طبعا محبوبیت خودروهای برقی باعث شده تا خودروسازان سراسر دنیا در رقابت نزدیکی با هم برای طراحی خودروهای متنوع برقی داشته باشند.
تولید خودروهای برقی در جهان حال حاضر رشد خوبی داشته است به طوری که براساس آمار ارائه شده پیش بینی شده میزان فروش خودروهای برقی در سالهای ۲۰۲۰، ۲۰۲۵ و ۲۰۳۰ به ترتیب ۲، ۸ و ۲۰ درصد از بازارفروش خودرو را در دنیا به خود اختصاص دهد. چین، ایالات متحده آمریکا و اروپا بر اساس پیش بینی ها بیش از ۶۰ درصد بازار جهانی خودروهای برقی را در سال ۲۰۴۰ در اختیار خواهند داشت.
در کشور ما هم وزارت نیرو قول داده تا زمینه سازی اجرایی شدن برنامه ای را ایجاد کند که بر مبنای آن تا سال 2050 هفتاد درصد از خودروها و موتورسیکلت ها برقی شوند. البته این پیش بینی به نظر کمی بلندپروازانه می آید.
خودروی برقی در ایران
اگرچه خودروسازان بزرگ ایرانی یعنی ایران خودرو و سایپا اعلام کرده اند که به لحاظ فنی توان طراحی و همچنین تولید این خودروهای وابسته به الکتریسیته را دارند اما هزینه آن که سه برابر نمونه بنزینی برآورد شده است مانع جدی برای توسعه تولید این خودروها است.
با این حال به نظر می رسد دولت عزمی جدی تر از قبل برای اجرایی کردن طرح تولید خودروهای برقی دارد. حدود ۱۷ میلیون خودرو و ۱۳ میلیون موتورسیکلت در کشور وجود دارد که در این بین ایجاد سازوکاری برای برقی کردن موتورسیکلت ها با توجه به اینکه چهار برابر خودروهای معمولی آلودگی ایجاد می کنند از اولویت بیشتری برخوردار است.
در حال حاضر یکی از اهداف وزارت نیرو فراهم کردن شرایطی است تا در زمانهای غیر پیک با نصب تجهیزات مورد نیاز، خودروهای برقی را در مکانهای مورد نظر شارژ کند. همچنین این وزارت خانه در نظر دارد تا با ایجاد شرایط مناسب ارتباط تولید باتری و خودرو برقی در ایران را فراهم کند. به گفته عباس علیآبادی، مدیر عامل شرکت مپنا به زودی در برج میلاد اولین ایستگاه شارژ خودروهای برقی افتتاح میشود. گفته شده این ایستگاهها میتوانند در کمتر از یک ربع تا ۲۰ دقیقه برای ۲۵۰ کیلومتر خودروی برقی را شارژ کنند.
با توجه به اینکه ایران و به ویژه تهران به عنوان پایتخت کشور به دلیل سوءمدیریت های فراوان از معضل جدی آلودگی هوا رنج می برد، بدون شک توسعه خودروهای برقی می تواند نقش موثری در بهبود این شرایط داشته باشد. آنچه مسلم است قرار است در آینده ای نه چندان دور برق جایگزین بنزین در کشور شود. معاون هماهنگی انتقال شرکت توانیر در این رابطه گفته است با برنامهریزیها و اقدامات صورت گرفته هیچ مشکلی از سوی توانیر برای تامین برق خودروها و موتورسیکلتهای برقی وجود ندارد.
توسعه حمل و نقل برقی منوط به رویکرد دستگاه های اجرایی کشور است. در برخی از کشورها کارخانهها ملزم شدهاند حدود ۲۰ درصد از تولید سالانه خود را به تولید خودروهای برقی اختصاص دهند. شاید اگر در کشور ما هم اقداماتی از این دست عملیاتی شود بیشتر می توان به ضمانت اجرایی تولیدکنندگان دل بست. در غیر این صورت ممکن است اهداف قابل توجهی که وزارت نیرو آنها را اعلام کرده به سرنوشت چندین و چند اهداف محقق نشده در دستگاه های مختلف دچار شود.