وزیر خارجه کشورمان، در سفر به نیویورک، از طریق «سلاح سرد دیپلماسی عمومی» سیاست های کثیف واشنگتن را به مردم آمریکا دیکته کرد.
زهره نوروزپور: روز سه شنبه سوم اردیبهشت ماه دکتر محمدجواد ظریف وزیرخارجه کشورمان تهران را به مقصد نیویورک ترک کرد. سفری که از همان روز اول همراه با حاشیه بود و طبق معمول از داخل کشور سر چشمه می گرفت.
ظریف کجا رفته است؟ چرا رفته است؟ ایا برای مذاکره رفته است؟ آیا به دلیل تحریم نفتی رفته است؟ آیا به خاطر سپاه پاسداران رفته است؟ ایا قرار است با جان کری دیدار کند؟ سوالاتی از این دست که از منتقدین وزیر خارجه در افکار عمومی کشور شانتاژ شد.
اما این جنجال ها از کجا شدت گرفت؟
وزیر خارجه روز چهارشنبه در انجمن آسیایی نیویورک شرکت کرد و در انجا به سوالات مطرح شده پاسخ داد، ظریف در این نشست به گروه B و تبادل زندانیان ایران و آمریکا نیز اشاره کرده و این نشست سر آغازی شد بر حاشیه ها و اعتراضات دلواپسان داخلی. اما ظریف چه گفت که خوراک خبری کیهان و دیگر دلواپسان را فراهم کرد؟
مذاکره
پس از آنکه رئیس دستگاه دیپلماسی کشورمان، مساله تبادل زندانیان را مطرح کرد، عده ای بدون اینکه تاملی بر اظهارات وزیر خارجه داشته باشند داد دلواپسی سر دادند و اینگونه تلفی کردند که وزیر خارجه به دنبال مذاکره مجدد به نیویورک رفته است!بدون اینکه در نظر بگیرند این درخواست برای شش ماه قبل بوده است.
این مساله سبب شد که عده ای در داخل کشورمان کوس وامصیبتای مذاکره با شیطان بزرگ سر دهند! در همین باره نیز وزیر خارجه و سخنگوی دستگاه دیپلماسی توضیحات لازم را برای افکار عمومی دادند، ظریف درباره مذاکره با آمریکا به شبکه سی بی اس گفت: « ما با هر کشوی که به ما احترام بگذارد مذاکره خواهیم کرد. همچنین وزیر خارجه صراحتا اعلام کرد که مذاکره ای در کار نیست. وزیر امور خارجه تبعیت کشورها از تحریم های یکجانبه آمریکا را اجباری دانست و گفت آمریکا میز را ترک کرده است. میز همانجاست. ما با کشورهای دیگر که همگی منافعی داشتیم و با هم رقابت می کردند، به بهترین قراری که می توانستیم رسیدیم. ایران به تعهدات خود عمل کرد این آمریکا بود که در این باره هنوز اقدامی نکرده است. وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوال که با چه کسی درباره این چیزها میخواهید مذاکره کنید گفت: ما با هر کسی که به ایران احترام بگذارد و با این مسئله کنار بیاید مذاکره میکنیم. ما مشکلی با اُبرین (مسئول امور گروگانهای آمریکا) نداریم اما تا زمانی که از ما نخواهند کسی را به عنوان مذاکرهکننده گروگانهای خودمان معرفی کنیم تا درباره گروگانهای ایرانی در زندانهای آمریکا مذاکره کنند، کاری با مذاکره کننده آمریکایی نداریم. »
اما مجری برنامه جنجالی انجمن آسیایی نیویورک از ظریف پرسید: مکالمه بین ایران و آمریکا به سطح پرتنشی رسیده است. امروز صحبت های زیادی از سوی ایران مطرح شده، از قبیل تروریسم اقتصادی آمریکا یا بحث هایی درباره تنگه هرمز، آیا اینها فقط حرفند یا عملی می شوند؟
وزیر امور خارجه پاسخ داد: «به نظر من آقای ترامپ می خواهد به یک سری از وعده های انتخاباتی خود عمل کند. او فکر می کند که به ایران فشار حداکثری وارد کند و ما را به زانو در بیاورد. او اشتباه می کند. ما صدها سال است که آنجا هستیم و به زانو در نمی آییم. ما به تاریخ در دوره های دو یا چهار ساله نگاه نمی کنیم. ما به هزاره ها نگاه می کنیم و می گوییم که اقتدار و احترام برای فروش نیست. این هرگز اتفاق نخواهد افتاد و حتی اگر من بخواهم، مردم ایرانند که اجازه چنین کاری را نخواهند داد. این صلابت از من نیست، از مردم و تاریخ مردم ایران است. آقای ترامپ می خواهد با زورگویی ما را به میز مذاکره بیاورد تا به قرارداد مطلوب برسد. ما حتی نمی دانیم که آن قرارداد مطلوب چیست. او می تواند بگوید چه می خواهد و در مورد آن صحبت کند. اگر او می خواهد که ایران را مجبور کند که احترامش را به فروش بگذارد، باید بداند که به نتیجه نخواهد رسید. آقای ترامپ به سمت یک نقشه راه، کشیده نشده بله گرفتار یک توطئه شده است.»
این گفتگوی تفصیلی در این برنامه حاکی از آن است که وزیر خارجه صراحتا تمام توضیحات لازم درباره مذاکره را هم به آمریکایی ها هم به منتقدان داخل کشور اعلام کرده است! ظریف حتی با کنایه ای سنگین به مشاور امنیت ملی ترامپ گفت: آقای بولتون سال گذشته به جلسه تروریست های مجاهدین خلق رفت و قول داد که ما سال 2019 نخواهیم بود و او در تهران خواهد بود. اما امروز من اینجا هستم به جای اینکه او در تهران باشد.
زندانیان
ظرف درباره تبادل زندانیان دقیقا چه گفت و چه واکنش هایی به همراه داشت؟
وزیر خارجه در نشست انجمن آسیایی نیویورک در مورد زندانیان گفت: این شغل من نیست، قوه قضاییه ما مستقل است و آنها اتهام هایی زده اند که من با آنها موافقتی نکرده ام اما این جایگاه من نیست، من به اندازه کافی کار دارم که جلوی جنگ را بگیرم و فشار اقتصادی را از روی مردمم بردارم.
وزیر امور خارجه افزود: در آمریکا و در اروپا ایرانیانی هستند که در زندانند چون آمریکا به آنها اتهام نقض تحریم ها را زده است. اتهام آنها ارسال تجهیزات هواپیمای مسافربری و نه جت بوده است. ما مترجم داریم که در استرالیا در زندان است که در زندان بچه دار شده است.
ظریف ادامه داد: ما در مورد نازنین زاغری صحبت می کنیم، که البته من ناراحت هستم از شرایط او و به عنوان وزیر امور خارجه هر چه از دستم برآمده برای کمک انجام داده ام اما هیچ کسی از زنی که در استرالیا در زندان است، نمی گوید.
وی اضافه کرد: من این پیشنهاد را علنا می دهم، بیایید زندانی ها را تبادل کنیم.
پس از آن سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در واکنش به پیشنهاد ظریف گفت: «متوجه اشاره او به حل و فصل بشردوستانه آن پروندهها که ما بارها خواستار آن شدهایم هستیم. رژیم ایران میتواند جدیت خود در خصوص مسائل کنسولی را با آزاد کردن فوری اشخاص بیگناه آمریکایی نشان دهد. این مسائل کنسولی، آن عده از ایرانیهایی که به دلیل نقض کیفری قوانین تحریمی آمریکا بازداشت یا محکوم شدهاند را نیز شامل میشود.»
سید «عباس موسوی» سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی ایران بامداد پنجشنبه پیشنهاد «محمد جواد ظریف» برای مبادله زندانیان میان ایران و آمریکا را «جدی» و «مسبوق به سابقه» خواند و گفت واکنش آمریکاییها به این پیشنهاد که بر آزادی یکجانبه زندانیان آمریکایی تأکید دارد، نشانگر عدم درک صحیح واشنگتن از مذاکره و توافق خواند.
فاکس نیوز
روز هفتم اردیبهشت جنجال دیگری از جنس فاکس نیوزی، در ایران به پا شد با این عنوان : ظریف با رسانه محبوبت ترامپ گفتگو کرده است! حتی برخی از کاربران خبرگزاری خبرآنلاین در کامنتهای این خبر نوشتند که بوی مذاکره می آید!
اما ظریف تنها یک دیپلمات حقوقدان نیست! اون کسی است که دیپلماسی عمومی را به خوبی می شناسد. ظریف به این فن مهارت و ایمان دارد که پیشبرد راهبرد جمهوری اسلامی ایران از افکار عمومی می گذرد.آنهم در دل دشمن! آنهم در رسانه وابسته به دشمن!
وزیر امور خارجه کشورمان با سلاحی تیز به جنگ واشنگتن رفت. او در شبکه خبری سراسر وابسته به دونالد ترامپ نشست و از حوزه قدرت، مصاحبه شونده فاکس نیوز را آچمز کرد. افشاگری های او از این شبکه، واکنش های بسیاری به همراه داشته است. حتی جان بولتون نیز به اظهارات وزیر خارجه واکنش نشان داد و سخنگوی وزارت خارجه این کشور نیز صراحتا اعلام کرد که نگران تاثیر صحبت های ظریف هستیم.
این نشان از هوش بالای دیپلماسی وزیر خارجه است، کما اینکه او قبل از سفر به نیویورک اعلام کرد که اهداف او صرفا رسانه ای است، و همین اتفاق هم افتاد، گفتگوی های او با سه شبکه بسیار مهم و پر مخاطب نه تنها آمریکا بلکه کل جهان، دست سیاست کثیف واشنگن را حداقل برای مردم آمریکا رو کرد با این تعریف که مالیت های مردم آمریکا دقیقا صرف چه کاری می شود؟
ظریف در شبکه افراطی (جمهوریخواه) فاکس نیوز درباره تیم Bافشاگری کرد.ظریف در حالی برای شرکت در نشست مجمع عمومی سازمان ملل به دعوت جنبش عدم تعهد رفت که دولت واشنگتن در دو سال اخیر بدترین شرایط را برای مردم ایران رقم زده است. خروج از برجام، ایجاد تحریم های ثانویه، بازگشت یکجانبه تحریم های هسته ای، تحریم نفت و در نهایت تروریستی خواندن سپاه پاسداران، بخشی از اقدامات او علیه جمهوری اسلامی بود. در این شرایط وزیر خارجه کشورمان مانند همیشه فرصت را در نیویورک مغتنم شمرد و برنده ترین سلاح دیپلماسی را رو کرد. اکنون مردم آمریکا می دانند که دولتشان قابل اعتماد نیست. ظریف از تریبون رویترز، سی بی اس و فاکس نیوز، دست واشنگتن را برای افکار عمومی جهان رو کرد. اما چه کسی است که قدر دان این دیپلماسی باشد؟ اگر کمی بر علم روابط بین الملل تامل کنیم ظریف از پایگاه مرکزی دشمن با آگاه کردن افکار عمومی بر قلب دشمن خنجر زد!/خبرانلاین