سلام نو – سرویس اقتصادی: ایران مال، پروژه عظیمی است که این روزها با افتتاح خود سر و صدای زیادی به پا کرده است. این پروژه بدون شک سرآمد همه مال هایی است که تاکنون ساخته شده است. مجموعه ای که از یک سال پیش تاکنون بحث پیرامون تخلفاتش داغ است.
به گزارش سلام نو، قریب به یک سال پیش بود که علی اعطا، سخنگوی شورای شهر از تخلفات گسترده و بی حساب ایران مال خبر داد. اعطا از ارسال پرونده تخلفات پروژه ایران مال به کمیسیون ماده 100 خبر داده بود. محمد جواد شیرازی، رییس سازمان بازرسی شهرداری تهران می گوید درست یک روز پیش از افتتاح این مجموعه هشدار لازم در خصوص تخلف آشکار دهها هزار متری این مجتمع در جمع خبرنگاران صدا و سیما داده شده است. هشداری که با سانسور تامل برانگیز صدا و سیما رو به رو شده است. گمان می رود درآمدزایی صدا و سیما به واسطه پخش آگهی های تبلیغاتی از این مجموعه دلیل این ممانعت عجیب باشد.
رییس سازمان بازرسی شهرداری تهران همچنین در سخنان تندی اظهار کرده بود: چگونه در یک سیستمی یک «مالی» ساخته شده است و دهها هزار متر آن تخلف دارد و متاسفم که بگویم با کمال وقاحت دعوت نامه میزنند و مدیران عالی شهرداری تهران و شورای محترم شهر تهران را به جلسه افتتاحیه آن دعوت میکنند و روزنامه همشهری و ایران اطلاعیه آن «مال» را چاپ میکنند.
در تکمیل این صحبت ها همین بس که یک سال از اعلام تخلفات می گذرد و هنوز که هنوز است اراده ای برای بررسی آن وجود ندارد. هرچند بحث تحقیق و تفحص از ایران مال تا مجلس شورای اسلامی هم پیش رفته است با این حال هنوز که هنوز است خبری از تحقیق و تفحص مجلس درباره تخلفات گسترده صاحبان ایران مال مبنی بر نحوه قیمتگذاری، نحوه و نوع واگذاری زمین و مدتزمان تسویه با شهرداری ارائه نشده اسن.
در زمانی که طبقه متوسط شهری ایران با شدیدترین فشارهای اقتصادی رو به رو است و در شرایطی که در بیشتر کشورهای توسعه یافته دنیا مال سازی دیگر رواج ندارد و جای خودش را به فروشگاه های مجازی داده است شاهد این هستیم که در کشور مال هایی ایجاد می شود که تمرکزشان ارائه محصولات برندهای مختلف است. برندهایی که دیگر توان خرید آنها برای شمار قابل توجهی از مردم وجود ندارد.
علی نوذرپور شهردار منطقه 22 تهران مرداد ماه سال 97 درخصوص تخلفات پروژه ایران مال در جمع خبرنگاران گفته بود این پروژه حدود 27 هزار مترمربع به معبر چهارباغ که در تملک آنها نیست تعرض داشته و از این تملک به عنوان کارگاه استفاده می کردند که باید تخلیه کنند. ایران مال همچنین سه هزار و 900 مورد کسری پارکینگ دارد و مکلف است پارکینگ مورد نیاز را تامین کند.
مجیدرضا حریری، نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران و چین درباره چگونگی وضعیت ساخت مالها در ایران نیز گفته است: پیش از هر چیز نبود شفافیت کامل در اقتصاد، خود را در گسترش فروشگاههای بزرگ نشان میدهد. ما در سالهای اخیر دیدهایم که برخی افراد یا شرکتها و سازمانهایی که وضعیت نامعلومی داشتهاند، برای پوشش فعالیتهایشان به ساخت این فروشگاهها اقدام کردهاند که بسیاری از این طرحها به دلیل مشکلات قضائی متوقف شدهاند.
217 هزار متر مربع تخلف در ساخت عددی است که برای ایران مال با مساحت 1.7 میلیون متر مربع ذکر شده است. مساحتی که بیش از ده برابر پالادیوم و سام سنتر و ... است و بسیاری را به یاد مال آمریکا در نیویورک می اندازد. شاید برای همین است که امثال صادق خرازی تمام قد از آن دفاع می کنند. دبیرکل حزب ندای ایرانیان چندی پیش در دفاعی عجیب گفت: "آیا یک بیابان برهوت را آباد و مایه فخر و عظمت کنند جرم است؟! هر گاه چیزی را که رقیبان عرب و صهیونیست و ناجوانمردان ضد انقلاب با بدگویی خواستند به چالش بکشند باید نسبت به آن تامل کرد." البته مشخص نیست ایشان مرادشان از ناجوانمردان ضد انقلاب اعضای شورای شهر هستند یا نمایندگان مجلس یا هرکسی که پیگیر تخلفات سرسام آور این مجموعه باشد؟
در هفته های اخیر بحث مقابله با فساد اقتصادی بیشتر سوژه رسانه ها شده است. باید منتظر ماند و دید اراده ای برای مقابله با تخلفات ثابت شده یکی از عظیم ترین پروژه های کشور خواهد بود یا خیر.