در شمال شهر تهران در کنار برج های لوکس منطقه  در غرب فرهنگسرای نیاوران محله ای وجود دارد که وقتی از آنجا رد می شوید هنوز بوی سنت به مشامتان می خورد.

به گزارش سلام نو، این محله که در سه کیلومتری تجریش قرار دارد نامش حصاربوعلی است. در رابطه با پیشینه نام گذاری این محله نقل است ابن سینا، پزشک و حکیم برجسته ایرانی در سفری که از گرگان به ری داشته در این منطقه توقف می کند و شاهزاده همایون نامی که در آن منطقه زندگی می کرده را مورد مداوا قرار می دهد. از آنجایی که اطراف محله حصار کشیده شده بود این محله به نام حصاربوعلی معروف می شود. گفته شده این سفر در سال 400 هجری شمسی اتفاق افتاده و حدود دو سال به طول انجامیده است.

حسینیه حصاربوعلی اولین حسینیه شمیران است که در اوایل دوره ناصرالدین شاه قاجار ساخته شده است و عمری نزدیکی 200 سال دارد. عزاداری سنتی این حسینیه و همچنین مراسم نخل گردانی که در حسینیه حصاربوعلی در شب عاشورا و ظهر عاشورا وجود دارد همه ساله تعداد قابل توجهی را از نقاط مختلف به این محله می کشاند تا از نزدیک عزاداری متفاوت اهالی حصاربوعلی را تماشا کنند.

به نظر می رسد ساختار محلی حصاربوعلی در اوایل قاجار شکل گرفته است. تاریخچه حصار بوعلی با هزار سال سابقه را می توان به 5 بخش تقسیم کرد. بخش اول، با حضور بوعلی‌سینا شروع شده تا پایان سلسله زندیه ادامه می‌یابد. بخش دوم از آغاز پایتختی تهران یعنی زمان آغامحمدخان قاجار کلید می‌خورد و بخش سوم از آغاز سلطنت ناصرالدین‌شاه و بهره‌برداری از کاخ صاحبقرانیه و بهره‌گیری از نیروهای محلی در بخش‌های مختلف قصر صاحبقرانیه از کاخداری گرفته تا بیوتات سلطنتی از محافظان مسلح تا کارشناسان گل و گیاه ...

بخش چهارم از آغاز سلطنت پهلوی اول. بخش پنجم از پیروزی انقلاب اسلامی که منجر به تحویل گرفتن کاخ نیاوران و صاحبقرانیه توسط اهالی حصاربوعلی شد. با توجه به نزدیکی این محله به کاخ نیاوران در دوره قاجاری و پهلوی این محله مورد توجه بسیار بوده است. از سال 1270 قمری پس از ساختمان قصر سلطنتی صاحبقرانیه در شرق حصار بوعلی، این روستا رونق بیشتری یافت و مهاجرانی از دیگر قرای لواسان و رودبار قصران جهت کار و اسکان به حصار بوعلی آمدند از آن جمله «برگ جهان»، «آهار»، «امامه»، «ایگل» و «رسنان».

بیشتر اراضی حصاربوعلی در دوره قاجار متعلق به کامران میرزا پسر ناصرالدین شاه بوده است. زمین هایی که به جز بخش مرکزی محله که هنوز در آن دیوارهای کاهگلی پیدا می شود تبدیل به برج های بلند و ساختمان های چندطبقه شده است.

کد خبرنگار: ۱
۰دیدگاه شما

برچسب‌ها

پربازدید

پربحث

اخبار عجیب

آخرین اخبار

لینک‌های مفید

***